Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (336 words)

Плоски покриви и какво знаем за тях

Плоски покриви и какво знаем за тях

Днес ще ви запознаем с едни от най-масовите покривни конструкции у нас, а именно плоските покриви. Заедно със скатните покриви те са наистина най-масово предпочитаните покривни конструкции в България.

Днес ще ви запознаем с едни от най-масовите покривни конструкции у нас, а именно плоските покриви. Заедно със скатните покриви те са наистина най-масово предпочитаните покривни конструкции в България. Пазарът е наситен с фирми предлагащи изграждане и ремонт на плоски покриви, което често ни затруднява в нашия избор на компания, която да удовлетвори в най-голяма степен потребителските ни нужди.

Основната характеристика, която разграничава плоските покриви от скатните е разбира се ъгълът на техния наклон. Докато при скатните нещата са над 10 градуса, то при плоските покриви наклона трябва да е по-малък от 5 градуса. Напълно в реда на нещата и самия ремонт на плоски покриви се различава коренно от този при скатните му алтернативи.

Съществуват два различни вида плоски покриви, които се наричат топъл и студен тип. При студената покривна конструкция са налице 2 отделни плочи като върху едната (горната) е разположена де факто хидроизолация за покриви от този тип, докато върху по-вътрешната плоча място намира термоизолацията. Именно такива са покривите на отлично познатите ни панелни блокове у нас, строени по времето на тоталитаризма.

Втория вид плоски покриви са топлите. При тях нещата са по-пестеливи, тъй като са изградени само от една единствена плоча, която осигурява и хидроизолация и топлоизолация. Най-често подобни покриви се използват за покривните конструкции на промишлени сгради. Резонно това е фактор и при формиране на разликата в цената при ремонт на покриви от студен и топъл тип.

Едно от предимства на плоския покрив спрямо скатния такъв е, че липсва скосяването. Това прави наличното пространство в съответната сграда доста по-функционално разпределимо според нуждите на собствениците й. Още един плюс, който може да е в състояние да наклони везните при изграждане или пък планирането на бъдеща поддръжка в полза на плоските покривни конструкции е фактът, че ремонтните дейности по тях често са на доста по-рентабилни цени в сравнение с услугите по ремонт на скатни покриви.

1
Частен колеж в София с изучаване на туризъм
ПВЦ и алуминиеви системи за прозорци и врати