Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (365 words)

Видовете помпи

Разнообразието от видовете помпи е голямо, като те се класифицират според различните параметри.

Разнообразието от видовете помпи е голямо, като те се класифицират според различните параметри. Това са принципът на действие и особености в конструкцията, а също и според предназначението си. Устройства като газ-лифтове и хидро-елеватори също могат да се определят като вид помпа, така че понятието е широко.

Може би най-разпространените помпи са центробежните, които служат за напорно придвижване на течностите. Предназначени са както за гореща, така и за студена вода. За придвижване на вискозни и корозивни течности като нефт и киселини те отново са най-подходящи. Действат чрез предаване на кинетичната енергия от въртящ се ротатор на частиците на флуида.

Те се намират между неговите части и преминават от ротатора в корпуса на помпата. Това преминаване се извършва под въздействието на възникналата центробежна сила, а на тяхно място идват нови частици. Така непрекъснатата работа на помпата се обезпечава и тя работи ефективно.

Осевите помпи са друг популярен вид, който също намира широко приложение. Служат предимно за подаване на течности, чиито обем е огромен. Работата им се обуславя от предаването на енергията, която течността получава при въздействието на въртящи се колела. По този начин частиците получават криволинейна траектория, която при преминаването от входа към изхода на помпата се изправя.

Трети вид помпи са вихровите, които също са известни на познавачите. Характеризират се с това, че имат голяма самоизпомпваща способност. На практика това означава, че няма нужда от предварително изпълване на тръбите при предаване на работния флуид. Това тяхно свойство ги прави приложими за лесно изпарими субстнации и газове.

Има два вида вихрови помпи, като и двата са широко разпространени. Те бимат открити и закрити и всеки един от тях има свои собствени специфични черти. При закрития вид частиците под въздействието на центробежни сили преминават в канал на корпуса на помпата и предават енергията на разположената там среда.

Като се движат през винтообразното си вихрово преместване, частиците преминават няколко пъти през ротора. Това се случва когато те се намират вътре в помпата. По този начин те получават енергия от ротора, и така развиват от 3 до 7 пъти по-голям напор. За сметка на това стойността на тяхното КПД е по-ниско с около 2 – 3 стойности.

2
Лечебен ефект на минералната вода
Мъжките дрехи за среща – как да привлечем внимание...