Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (358 words)

Болтове и гайки - тънкости за лесно и безопасно завиване

Болтове и гайки - тънкости за лесно и безопасно завиване

Достатъчно затегнат ли е болта, или е хлабав, дали да завъртя още веднъж? Това са въпроси, които със сигурност всеки си е задавал винаги когато му се е налагало да завива болтове и гайки.

Достатъчно затегнат ли е болта, или е хлабав, дали да завъртя още веднъж? Това са въпроси, които със сигурност всеки си е задавал винаги когато му се е налагало да завива болтове и гайки.
Всички сме се сблъсквали със затруднения при затягането на болтове и гайки, а понякога последиците са катастрофални: счупени болтове, повредени глави и резби, разхлабени болтове и гайки и т.н.

Малко по-надолу ще научите един малък трик, споделен от професионалисти, за затягане на почти всякакъв вид болтове и гайки, но първо трябва да се запознаете с някои общи правила при затягане.
Дали да затегнем по-малко, или повече болта или гайката, зависи от:

  • Твърдостта на материала
  • Клас на якост
  • Диаметърът
  • Вида и стъпката на резбата
  • Функция, която ще изпълняват крепежните елементи: структурна, опорна и т.н.
  • Еластичността на материала и интензитета на употреба на обекта

Дори и да разполагаме с цялата тази информация, пак ще бъде невъзможно да разберем колко да затегнем болта, защото за някои хора или ще бъде прекално стегнат или прекалено хлабав.
Истината е, че си има тънкост, която само опитните професионалисти с дългогодишна практика знаят.
Ето и съвета, който те споделят:
Затягайте болта с отвертката, или с ключ, докато усетите, че започва да се завива трудно. В този момент, трябва да завъртите с 1/3 на 1/4 оборот инструмента, или иначе казано на 30º, но в никакъв случай не повече. Това ще бъде правилното затягане.
Ако обаче продължите да затягате, ще се получи обратният ефект. В най-добрият случай резбата на болта и гайката се разтягат, а затягането отслабва, или в най-лошия вариатн - болта се счупва.

Този съвет не важи когато говорим за болтове, участващи в системите за сигурност на колела, кормила, или други елементите на двигателя. При тях винаги използвайте динамометричен ключ и затягайте в реда, описан в ръководството за ремонт. За всички останалите болтове, спокойно можете да приложите трика 1/3 на 1/4 оборот.


В случай, че имате нужда от високоякостни болтове с отлично качество, разгледайте богатия каталог на ИТТ България тук http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/болтове

3
Дръжките на входните врати
Кафето - плюсове и минуси
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location