Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (754 words)

Водата по време на тренировка за мускулен растеж

Водата по време на тренировка за мускулен растеж

Най-големият въпрос е също и най-спорният и важен за хората, загрижени за здравето, и физиката си: колко вода трябва да се пие дневно? Вероятно си чувал различни мнения по  въпроса.

Най-големият въпрос е също и най-спорният и важен за хората, загрижени за здравето, и физиката си: колко вода трябва да се пие дневно? Вероятно си чувал различни мнения по  въпроса.

Някои хора твърдят, че трябва да броиш всяка чаша, като се стремиш към изпиване на осем чаши всеки ден. Според други е необходимо да пиеш, I когато усетиш жажда. Да не забравяме и маниаците в залата, които носят със себе си четирилитрови туби с вода, от които пият между сериите. И така, кой е прав?

Институтът по медицина във Вашинг-тон направи преглед на изследване! върху хидратирането и приема на вода, проведено през 2004, и даде своите ак-туални препоръки. В тях се казва, че за да се поддържа оптимална хидратация един мъж трябва да пие 16 чаши вода на ден, а една жена - 11 чаши. Звучи много? Всъщност под чаши те разбират не стъклени чаши, а чаша, равна на 220 г. Това прави общо 3,6 л вода на ден. Не всеки мисли, че толкова много вода е необходима Авторите на изследване, публикувано в Journal of the American! Society of Nephrology през април 2008 са разгледали съществуващото изследване върху приема на вода и не са открили доказателство, че пиенето на допълни-телно количество вода е добро за човек. Но техния преглед е изключително неточен, а крайното им заключение е, че също така няма доказателство, че пие¬нето на повече вода не е добро за човек. Каква е нашата позиция? Изненадващо сме съгласни с учените от института. Значителни рискове се свързват с не приемането на достатъчно вода, вклю-чително и загуба на това, което е наистина важно за теб: мускули.

ЖАЖДА ЗА СИЛА

Изследванията сочат, че приемането дори на малко по-малко вода, отколкото се нуждае организма може да има значителни ефекти върху всичко - от сила до мускулен растеж Изследване, публикувано през 2001 в Journal of Strength and Conditioning Research разкрива следното. Експери-ментът бил проведен с 10 тренирани мъже, изпълнявали 1 ПМ вдигане от лег в нормално хидратирано състояние, след като са били дехидратирани. и отново рехидратирани При второто със¬тояние тяхното 1 ПМ намаляло, в срав¬нение с това, което показали в нормално и рехидратирано състояния Освен това, колкото по-изчистен бил субекта, толкова повече дехидратирането му се отразило Учените стигнали до заключение, че дори 1,5% загуба в телесната маса, дължаща се на дехидрагация (това са едва 1,35 кг за човек с тегло 91 кг) води до значително намаляване на силата Повлиява се не само функцията на мускулитс Ново изследване, проведено в университета Сторс (Кънекгикът) разкрива, че дехидратирането и трени¬рането със съпротивление могат да са лоша комбинация, отрицателно влияеща на идеалното за мускулен растеж хормонално състояние Изследовате¬лите тествали субекти, изпълняващи три идентични сесии упражнения в три различни, състояния. Първото било нормално хидратирано, умерено хидра-тирано (с около 2,5% изгубена телесна маса) и силно хидратирано (с около ,5% изгубена телесна маса). След сесиите направили кръвни изследвания на су-бектите за хормони, свързани с мускулния растеж като тестостерон, корттйЬл, растежен хормон, ннсулиноподобен фактор на растежа, инсулин, глюкоза, лактат и други. Състоянието на недостатъчна хидратация влияе отрицателно на нивото на тестостерон по два начина Първо, покачва нивото на кортизол, който се бори с тестостерона за рецеп¬тори и може да предизвика спад в ни¬вото на тестостерона. Второ, намалява количеството на отделения в резултат на трениране тестостерон. Освен това, дехидратирането влияе на обмяната на въглехидрати и мазнини, което означава. че може да натрупаш повече подкож¬ни мазнини.
Като цяло, доказателството е силно и солидно: поддържането на организма добре хидратиран е важно не само за общото здраве, но също и за изграждане на мускули.

МНОГО ВОДА

Почти невъзможно е да се предскаже колко вода ще загуби на ден човек по време на тренировка. Скоростта на изпотяване на всеки тренираш човек е различна и е свързана с разнообразни фактори като процент подкожни мазнини, кондиция, аклиматизация, интензивност на трениране, дори генетика. Казано в този смисъл, повечето атлети губят по 0,5-2 литра пот за час тренировка. Тъй като съотношението между изгубената и заменилата я вода е 1:1, това значи, че трябва да пиеш до 2 литра вода, за да възстановиш това, което си изгубил.
Важно правило е да се теглиш преди и след тренировка, и да пиеш около 1 л за всеки загубен кг течност. Но ти губиш вода и докато караш към залата, спиш през нощта, докато се храниш и т.н. Всъщност, даже простото дишане води до загуба на вода от организма. Затова препоръката ни е да пиеш по 4,5 л вода на ден.

7
Обикновени серии за начинаещи във фитнеса
Правилно и здравословно хранене
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location