Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (575 words)

Шампионът Руди си отиде, мизерията не можа да го сломи

Шампионът Руди

Боксьорът, който живееше като клошар седем години, обеща да се върне в Кошарица, за да види приятелите и да си плати дълговете
Димитър МИШЕВ

Легендата Руди Люберс, който в продължение на две десетилетия бе непобедим на боксовия ринг в родината си – Холандия, си тръгна от Кошарица. 

Феновете на бокса още помнят двубоя за световната титла, в който железният Руди едва не победи Мохамед Али. Боят им бе в Джакарта.

25 000 зрители наблюдавали как двамата големи боксьори си разменят удари. От онези далечни времена са останали старите кадри. Видео клиповете може да видите в Интернет.
В продължение на седем години обаче 73-годишният холандски шампион живя в несебърското село като мърляв клошар, заедно със съпругата си Риа и двадесет и пет кучета. Двамата се грижели за бездомните песове на селото, а самите те едва свързвали двата края. Живеели в стар кемпер, а условията били меко казано потресаващи.
Рия и Руди обаче спели върху кашони, докато здравето й не се влошило съвсем и не я откарали в болница. Приели са я в критично състояние.
Холандският шампион станал скитник през 80-те години. Осъдили го в Португалия за трафик на дрога и след като излежал присъдата, решил да не се прибере в родината си от страх да не го арестуват и там. В началото мъжът работел по панаири, обикалял африкански страни, бил е и в арабския свят.
След като останал без доходи в последната година от миналия век, Руди се заселил в Кошарица. Приютил го негов фен от Германия в къщата си в несебърското село. После обаче го изгонил, защото дворът му заприличал на развъдник на кучета. Шампионът бил толкова милозлив, че срещнел ли бездомна животинка, не можел да я отмине и я вземал със себе си. Можело и да няма какво да яде, но за кучетата намирал храна.
След като германецът ги изгонил, Руди и Риа заживели в ръждясалия кемпер. Край него още може да се видят стъклени бутилки и захвърлени пластмасови туби.
Мизерията и крайната бедност обаче не са сломили духа на шампиона. Въпреки, че последните години, прекарани у нас, са били тежки за него, той посреща колегите от телевизия Bulgaria ON AIR на софийското летище с широка усмивка и признава, че да напуснеш България е много трудно.
„Не ми е никак лесно, защото тук срещнах прекрасни хора, особено през последните седмици. Радвам се, че се прибирам, но ми е и тъжно, че си тръгвам!“, споделя Руди Люберс пред камерата.
Синът му Марко обаче няма търпение да отведе шампиона у дома, защото там го чакат внуците.
„Имам две деца, които ще са изключително щастливи да видят своите дядо и баба. В последните дни имахме много работа, но сега ще се приберем в къщи и ще си починем. Тогава ще си правим планове за бъдещето“, разказва Марко.
По пътя си Руди се е сблъсквал с жестокости, но ще запомни само добрината у хората, особено протегнатите ръце на двама души, които държат хранителен магазин в Кошарица.
„Мария и Георги ме подкрепиха. Казаха ми да отида в техния магазин, за да си купя каквото искам и да плащам в края на месеца, когато получавам пенсията си“, каза още холандският боксьор.
Животът в България не е никак лесен, дори за българските настоящи и бивши спортисти. Някои от тях като двукратният олимпийски и световен шампион по бадминтон за хора с нисък ръст Георги Софкин дори имат да получават стотици хиляди левове от държавата и са принудени да пишат жалби до прокуратурата. Вижте в какво обвинява той премиера на страниците на BurgasArt.

0
Как да изберем подходяща образователна играчка за ...
Най-добрите пицарии в София с доставки до дома или...