Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (664 words)

Една от тайните за ускоряване на метаболизма

"Метаболизъм". Какво Ви идва на ум, когато чуете тази дума? Да оставим всички предположения и определения и да ги погледнем от научна гледна точка.

Какво е метаболизъм?

Метаболизмът (иначе - метаболизъм) е химичен процес, като храносмилането или фотосинтезата. Започвайки с това, може да е по-лесно да разберете, че можете да повлияете на този процес. И също така, разбрали ролята на мускулната маса в този процес, ще разберете как да ускорите метаболизма.

Просто казано, метаболизмът е химичен процес, който превръща храната, която ядете, в енергия, която изразходвате през целия ден. Калориите са мярка за енергия. На тази основа, ако изгаряте повече калории, отколкото консумирате, тогава тялото започва да изразходва енергийни резерви, с други думи мастни натрупвания и губите тегло. Дори когато сте в покой, тялото ви се нуждае от енергия за огромен брой процеси: дишане, храносмилане, кръвоснабдяване, поддържане на телесната температура и т.н.

Метаболизмът не е просто процес на изгаряне на калории. В допълнение към това, има такова нещо като "метаболитен курс". Бързият метаболизъм ви позволява да се отървете от излишната мазнина по-бързо, но в допълнение към това, има проблеми с натрупването на мускулна маса. Когато е налице бавен метаболизъм, има затруднения с премахването на излишната мазнина.

Има много фактори, които влияят на метаболизма:

  • Съотношението на общия обем на тялото и мускулната маса. Колкото повече мускулна маса имате в тялото си, толкова повече тялото ви изгаря калории, дори и в покой, т.е. И, съответно, колкото по-голям е процентът на телесните мазнини към общата телесна маса, толкова по-бавен е метаболизмът.
  • Физическа активност. При отсъствие на такава, при водене на заседнал начин на живот и с добър калориен прием, се натрупват мастни натрупвания и намалява делът на мускулната маса, тъй като практически мускулите не се използват. Съответно, метаболизмът се забавя.
  • Употреба на алкохол. Консумацията на алкохол, особено в доста големи дози, влияе неблагоприятно на метаболизма. Освен факта, че алкохолът съдържа много калории, черният дроб се натоварва особено много, за да се справи с токсичното влияние на алкохола.
  • Възраст. С напредването на възрастта общият мускулен обем намалява, което забавя скоростта, с която изгаряте калории. Колкото по-стари сте, толкова по-ниска е скоростта на метаболизма ви.

Казано по-просто, колкото повече мускули имате, толкова повече калории изгарят тялото ви през деня. Мускулната маса помага за изгаряне на калории 3-5 пъти повече от телесните мазнини. Така, колкото повече мускули имате, толкова по-бързо работи метаболизмът ви, дори когато сте в покой.

След около 35-годишна възраст, тялото ви започва да губи мускулна маса, ако не тренирате. Ако досега не сте го направили, но сте над 35 години, вече е време да се заемете с упражнения, които ще поддържат мускулите ви, за да може да работи и метаболизмът..

Силова тренировка за повишаване на метаболизма

Изграждането на мускули ще ви помогне да подобрите метаболизма си и да поддържате форма. В допълнение, има и други положителни ползи, наблюдавани при хора, които поддържат физическа си активност. Например, намаляване на симптомите на артрит, диабет, остеопороза, затлъстяване, намаляване на появата на болки в гърба и депресия.

След като сте разбрали, че силовите тренировки са изключително важни, вероятно възниква въпросът откъде да започнете. Може би ще искате да отидете в залата и здраво да се поизпотите, вдигайки тежести…

  •  Дъмбели и гири. Най-често използваните уреди за трениране. Има голямо разнообразие от гири и щанги с различно тегло, размер, форма и т.н. Това ги прави най-практичните и подходящи за спортисти от всички нива.
  •  Телесно тегло. Ако сте нов в силовите тренировки, тогава теглото на собственото ви тяло е нещо, с което да започнете. Използване на телесното тегло за лицеви опори, набирания, клякания и др. не изисква никакво оборудване, но ще помогне за стягането на вашето тяло.

• Фитнес оборудване. Уредите за тренировки във фитнеса могат да бъдат по-удобни за повечето начинаещи отколкото гирите и щангите. Има доста уреди, на които е нарисувана картинка с инструкции за тяхното ползване и при това е посочено кои мускули се натоварват. В допълнение, симулаторите обикновено са по-безопасни от свободните тежести, тъй като те са фиксирани и е много трудно да изпуснете нещо върху себе си.

Източник: Anabol.bg

2
Някои хубави ресторанти в София с възможност за пл...
Виденаблюдение и как да изберем подходяща камера?