Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (573 words)

Вредни ли са спортните стимуланти

Какви са спортните стимуланти? Какъв ефект изразяват? Опасни ли са те?

Какви са спортните стимуланти? Какъв ефект изразяват? Опасни ли са те?

Има много погрешни изказвания за сметка на тези три въпроса. За да научите повече, предлагаме в тази статия да разгледаме основната грешка.

Какво е анаболен стероид?

Анаболните стероиди са синтетично копие на хормона тестостерон. Те са довели до оживени дебати през последните 20 години. Много спортисти, особено културисти често се поддават на изкушението на стероидите за подобряване на тяхната сила, размер и издръжливост.

Митът за стероиди №1

Стероидите могат да доведат до смърт

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че стероидите, всъщност са лекарства. Дори аспирин може да доведе до сериозни проблеми, ако се приема без мярка. Всички лекарства, когато не се използват неправилно, могат да убият. Въпреки това, тъй като използването на стероиди е забранено от закона, съществуват продукти продавани на черния пазар с неясна идентичност, следователно увеличаването на рисковете и последствията от анаболни стероиди е катастрофално.

Митът за стероиди №2

Стероидите са леснодостъпни

Друго погрешно мнение - мнозина мислят, че стероиди могат да се закупят лесно. В действителност, анаболните стероиди не могат да се получат законно без подходящо лекарско предписание. Единственият вариант – черния пазар. Но пак там е въпрос на качество. В допълнение, за съхранение на стероиди се наказва от закона.

Митът за стероиди №3

Всички стероиди са на таблетки

Най-разпространения вид е инжекционни и орални. Инжекционните са значително по-андрогенни (силно влияние към растежа на косата и агресивност) и по-малко вредни за органите като черен дроб. Оралният вариант е по-анаболен и има повече странични ефекти, тъй като преминават през черния дроб. Всички стероиди имат различни свойства, някои от тях действат за увеличаване на мускулната маса, а други - за сила. Също така те са различни по-странични ефекти.

Добрата страна на стероидите

Стероидите увеличават силата и размера на мускулите. В действителност, те подобряват много важни значения. В допълнение към растеж в размер и сила, те също увеличават агресивността и енергията, която по принцип е добре за тренировката, но не и за отношенията с хората.

Психологическите ефекти на стероидите

Като се има предвид положителните ефекти от стероидите, в днешно време е съвсем очевидно, че е възможно да се развие психическа зависимост към анаболни стероиди. Помислете за това. Ако приемате стероиди в период на 8 седмици, комбинирайки ги с подходяща спортна диета и физически натоварвания, вие бързо ще покачите маса и ще увеличите силата. Ще се почувствате непобедими. И когато дойде края на цикъла забравяте да приемате анти естрогени. Седмица по-късно, ще откриете, че тази напомпаност, която сте имали преди е спаднала доста. Това не е всичко! През първата седмица ще имате спад в настроението поради ниския тестостерон.

Ефектът на депресия

В периода на ниски нива на тестостерон след цикъла, вероятността от депресия се увеличава значително. За да предотвратите това, най-добрия случай е да се консултирайте с лекар и да приемате специални лекарства, за да ви помогнат с възстановяването на нивата и производството на природен тестостерон. В допълнение, ако комбинирате няколко вида стероиди и не спазвате препоръчаната дозировка, бъдете  готови да отговаряте сами пред себе си за нежеланите лекарствени реакции, които ще настъпят. Но все пак нищо не е сигурно. Ако сте приемали стероиди извън нормалната доза в по-дълго период, тялото може да загуби възможността да произвежда истински тестостерон. Това се отнася за голямата групата от тестостерон препарати. Така че след такъв цикъл е възможно да се стигне до ендокринолог и останалата част от живота ви да е в лечение.

3
Кои са основните храни в протеиновата диета?
Кои врати са подходящи за банята?