Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (332 words)

Паметниците са страхотни

Обикновено, разбира се, изработка на паметници се прави в чест на значимо събитие, почитан човек или голям празник.

Обикновено, разбира се, изработка на паметници се прави в чест на значимо събитие, почитан човек или голям празник. Изработката на паметници най-вече се възлага на майстори каменоделци доказали уменията си. Някои паметници са на героични военни победи, други странни и някои дори страшни.

Някои паметници са създадени, за да шокират и обезпокоят наблюдаващите ги, докато други имат за цел да се направи изявление, да се разкаже една история, или просто да забавляват. Интересно, е че паметници присъстват в почти всички култури и държави или иначе казано тези майсторски творения са уловили духа на своето време и посетителите имат възможността да се запознаят на място със странни традиции и истории.

Но странни паметници могат да се отразят на историята. Освен сериозните паметници мащабно създавани по времето на социализма в бивши комунистически страни има и десетки примери за паметници предназначени да демонстрират чувството за хумор на народа, което е оцеляло въпреки потисническия режим.

Останали паметници реликви от потисничество могат да служат като напомняне за болезненото минало, за извършени зверства, за надеждата и за героични прояви. Не е изненадващо, че любителите на паметници могат да намерят обекти за хобито си във всеки град.

За някои впечатляващи паметници самият размер е това, което ги отличава. И колкото по-голям е той, то толкова по-впечатляващ е паметникът като монументът „Създатели на българската държава“ извисяващ над гр.Шумен на 500 метра надморска височина. До монументът може да се достигне пеша по 1300 стъпала, а лъвът завършващ монумента е разположен на 51 м височина и е с впечатляващото тегло от 1000 тона и над 2000 елемента от тъмен гранит.

Друг впечатляващ с размерите си паметник, но този път не в България е 131-метровата статуя на Чингис хан тежаща над 250 тона в далечната монголската степ. Статуята е изградена от неръждаема стомана и е епичен символ на бързо растящата националист монголска мощ.

Ако обичате паметниците винаги носете със себе си фотоапарат с заредена батерия!

2
Дел Боске възхитен от Гуардиола
Резервни части за ремаркета
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location