Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (552 words)

Нужно ли е да се шофира със зимни гуми през зимата?

Нужно ли е да се шофира със зимни гуми през зимата?

Зимните гуми за автомобили, мотори и тежкотоварни превозни средства, са специално проектирани за правилното поведение на на превозното средство на пътя през зимните месеци.

Зимните гуми за автомобили, мотори и тежкотоварни превозни средства, са специално проектирани за правилното поведение на на превозното средство на пътя през зимните месеци. Много шофьори си мислят, че този тип гуми са „задължителни“ само при наличието на сняг. Това обаче не е точно така. Зимните гуми са задължителни ако искаме да осигурим безопасно шофиране и контрол над автомобила когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий. Това предразполага към заледяване на пътя дори и при липсата на снежна покривка.

Ние от онлайн магазин за зимни гуми E-gumi.com, съветваме шофьорите да изберат качествени марки за своя автомобил. Но, за да може всички да са наясно с предимствата на този тип гуми, нека видим какво е основното свойство, което ги различава от останалите типове – летни и всесезонни. 

Зимните гуми са изработени от специални гумени съставки, които са подходящи за това, да осигурят по-добро сцепление на колелото с мокра, заскрежена или заснежена пътна настилка. За разлика от летни, зимните автомобилни гуми не се втвърдяват при ниски температури, което им позволява да осигурят максимално сцепление на автомобила и сигурност зад волана. Също така, те са в състояние да намалят спирачния път с до 50%, което в много голям брой от случаите е решаващо. 

Съвети за шофиране през зимата

Едно от основните правила при шофиране през зимата е спазването на дистанция. Много шофьори не взимат предвид мокрите характеристики на асфалта по време на обилни дъждове, снегове или ниски температури. Спазването на по-голяма дистанция от обикновената обаче е задължителна, ако искате да подсигурите по-голямо разстояние за спиране. Всички шофьори с опит са наясно, че карането и спирането по време на зима е доста по-различно от това през лятото. Управлението на автомобила става по-трудно, а спирачният път се увеличава с до 20 м.

Спазването на дистанция от 3 до 5 метра ще ви осигури още толкова спирачен път. Колкото е по-голяма дистанцията, която спазвате, толкова повече време за реакция имате.

Друг важен съвет за шофиране през зимата е това да проверите дълбочината на грайфера на гумите си – той не трябва да бъде под 3 мм. В България все още няма закон, задължаващ шофирането на автомобил със зимни гуми през зимата, но има такъв, който ви задължава да спазвате минимална дълбочина от 2 мм. На практика, това не е достатъчно – колкото е по-дълбок той, толкова по-добре ще се държи автомобила на пътя.

Разлики в спирачния път в зависимост от гумите 

За да придобиете по-ясна представа за критичната нужда от зимни гуми през студените и неприветливи месеци по пътя, нека видим и какъв е спирачния път през зимата с летни, зимни и всесезонни гуми.

Ако температурата е под 7 градуса по Целзий, а автомобилът се движи със средна скорост от 45 км/ч, то спирачния път ще бъде:

  • •При шофиране с летни гуми, спирачен път – 35 метра
  • •При шофиране с всесезонни гуми, спирачен път – 18 метра
  • •При шофиране със зимни гуми, спирачен път – 16 метра

Е, сами можем да се убедим в предимствата на зимни гуми пред тези на летните когато става въпрос за сняг и лед на пътя. Сами си направете сметка колко решаваща биха могли да бъдат близо 20 метра когато ни се налага спрем колкото се може по-бързо.

2
Искам да бъда супер героиня!
Как работи електронен горивен инжекцион
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location