Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (607 words)

Гръцката и други кризи и отражението им върху имотните пазари в света и България

Гръцката и други кризи и отражението им върху имотните пазари в света и България

Покупката на имот е традиционно смятана за добра и надеждна инвестиция, а това важи с още по-голяма сила за периоди на криза и нестабилност, какъвто период определено преживяваме в момента.

Покупката на имот е традиционно смятана за добра и надеждна инвестиция, а това важи с още по-голяма сила за периоди на криза и нестабилност, какъвто период определено преживяваме в момента. През 2015 и през миналата 2014 година стресиращите събития следваха едно след друго – криза и война в Украйна, икономическа криза в Русия и отслабване на руската рубла, продължаване на гражданската война в Сирия и появата на Ислямска Държава, тежка финансова криза в Гърция. Дори само набързо изброеното в 2-3 реда е достатъчно, за да покаже, че светът около нас е всичко друго, но не и стабилен. България, с всичките й недостатъци, е истински оазис на спокойствието, особено ако погледнем тежките проблеми на нашите съседи –политическата криза в Турция, където през 2013 г месеци наред се провеждаха кървави митинги против правителството и фалита на Гърция, която в началото на юли 2015 е на косъм от излизане от еврозоната, а може би и от Европейския съюз.

В тази тежка обстановка, финансовите борси, които по принцип са много чувствителни, реагират наистина бурно. Както е известно – парите обичат спокойствието. То обаче отсъства и светът се мята от криза в криза. Лятото на 2015 година ще се запомни с големите борсови сривове по цял свят, а не само в Европа. На гръцката криза реагира и китайската борса в Шанхай, като реализира загуби от трилиони долари само за няколко седмици през юни и юли 2015 г. Руската рубла, която е считана за рискова валута, продължи да отслабва не само спрямо долара и паунда, но и спрямо еврото, което се намира също в кризисно положение.

Когато финансови пазари се сриват и се обезценяват акции и национални валути, всички разумни хора постъпват по един и същ начин – обръщат хартията, т.е. парите и ценните книжа, в бетон, стомана и тухли. Това е традиционна и изпитана мярка и очаквана реакция на инвеститорите в трудни времена – отлив от банките и борсите и пренасочване на капиталите към недвижимите имоти. Не случайно на английски недвижимите имоти се наричат “истинско имущество” – real estate.

България продължава да бъде силно привлекателна за чуждестранни инвеститори, доколкото е в добро икономическо здраве, за разлика от Гърция и е член на ЕС, за разлика от Турция. Имотите в България продължават да конкурират по цени имотите на всички страни-членки на Европейския съюз, а също и на много други страни в света. Особено привлекателни са имотите по южното ни черноморие – апартаменти в Бургас се продават на цена около 630-680 евро за квадратен метър средно. В София цената е по-висока – около 770 евро за квадратен метър средно. Тези цени са валидни към средата на 2015 година.

Поради споменатите по-горе причини, а именно – бягство на капитала от финансовите пазари и насочването му към пазарите за имоти, специалистите предвиждат, че европейския имотен пазар не само няма да пострада при съществуването на всички тези кризисни фактори, а точно обратното – ще покаже растеж на цените на имотите и на броя сключени сделки поради това, че ще привлече още повече инвестиции, отколкото в предишните относително спокойни години. Разбира се, това не се отнася за Гърция, в която трудностите в имотната сфера тепърва предстоят. За пазарите на Гърция и България експертите са на мнение, че ако Гърция излезе от зоната на еврото и се върне към драхмата, в близките 18 месеца цените на гръцките имоти ще паднат с около 20-25 процента. За България прогнозата е повишаване на цената на имотите с 3 до 5 процента за периода от средата на 2015 до началото на 2017 г.

1
Защо да изберете опънатите тавани пред другите същ...
Пъзелите - Начин за забавление
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location