Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (691 words)

Имотите в България и Европа – какво се случва на имотния пазар

Имотите в България и Европа – какво се случва на имотния пазар

Това, че имотния пазар е “изключително динамичен” отдавна се е превърнало в клише. Но понякога просто няма как да бъде описано дадено явление

Това, че имотния пазар е “изключително динамичен” отдавна се е превърнало в клише. Но понякога просто няма как да бъде описано дадено явление, освен чрез клишета. Пазара на имоти наистина е динамичен и това се усеща дори от хора, които нямат досег с този пазар и не се интересуват особено какво точно се случва с имотите дори в родния им град.

Динамиката на пазара на имоти в България през последното десетилетие беше предопределена от свръх-бързият възход и последващото светкавично падение на цените на жилищата. В периода 2004-2008 цените на жилищните имоти в България се повишиха средно 2,5 пъти, а след това само за 2009 година цените паднаха с над 25 процента. След такива драматични обрати на даден пазар, няма как експертите да не определят този пазар като “динамичен” – и това е меко казано, като се има предвид главозамайващите промени, които протекоха в сферата на имотите в България. По време на кризата имаше тримесечия, през които само за 90 дни българските имоти губеха по 9 процента от цената си, т.е. имотите се обезценяваха със скорост 1 процент на всеки 10 дена. Днес ситуацията е коренно противоположна и единствения въпрос, който си задават експертите е – с колко точно ще поскъпнат имотите през следващото тримесечие. Що се отнася конкретно до българските имоти, най-силно се развиват пазарите на имоти в Бургас, във Варна, във Велико Търново, в
Стара Загора и в София. За периода януари-декември 2014 година жилищата в Бургас са поскъпнали с над 3 процента, а поскъпването за цялата територия на България е повече от 2 процента. Трябва да отбележим, че сред големите градове, цените на имотите в Бургас са най-ниски и се намират в диапазона от 600 до 700 евро на квадратен метър средно. Цените във Варна и в София например са с 15-25 процента по-високи от цените в Бургас.

В сравнение с пиковите стойности от третото тримесечие на 2008 година, през първата половина на 2015 година цените на имотите в България са по-евтини с над 40 процента. Падението приключи в началото на 2012 година, когато за пръв път след началото на кризата българския пазар на имоти започна да се стабилизира и играчите на пазара усетиха по-скоро инстинктивно, отколкото въз основа на данните, че поевтиняването приключва, времето за изчакване свършва и настъпва времето за покупки. След като през 2013 имотния пазар окончателно се успокои, през 2014 година вече беше отбелязан първия по-значим ръст на цените на жилищата в България.

Може да се каже, че през 2014 и 2015 пазарът на имоти се възражда не само в България, но и на целия европейски континент. В нашата съседка и силен конкурент в сферата на туризма и имотите – Турция, през първото тримесечие на 2015 година беше отбелязан силен ръст в продажбите на имоти. За периода януари-март 2015 в Турция са били сключени почти 300 хиляди сделки с имоти, което е приблизително по сто хиляди сделки месечно. Това е скок с над 30 процента в сравнение със същия период на миналата 2014 година. Ако тенденцията се запази, до края на 2015 година в Турция ще се сключат над милион и 200 хиляди сделки с имоти. Трябва обаче да се подчертае, че имоти в Турция купуват предимно турци, чуждестранните купувачи са незначителен процент. Например, от около стоте хиляди сделки с имоти, сключени през март 2015 година, само хиляда и петстотин са сключени с чужденци.

На европейския имотен пазар изключително добре през последните 4 години се представят естонските имоти. Естония бързо излезе от разразилата се световна финансова криза и през 2014 година отбеляза ръст от над 10 процента на цените на жилищата – един от най-високите показатели в Европа. Единствено в Ирландия цените на имотите отбелязаха по-голям ръст през 2014 – 16 процента. За сравнение – в България през 2014 година имотите поскъпнаха средно по цялата страна едва с два и половина процента. Въз основа на данните от първото тримесечие на 2015 година, които показват поскъпване на българските имоти с 0,4 процента, експертите и брокерите на имоти очакват ръста на цените на имотите за цялата 2015 година да достигне поне процент и половина.

1
Видове заключване при входните врати!
Хендсфри Jabra Classic
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location