Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (521 words)

Стъпките при избора на правилния вентилатор за таван

Стъпките при избора на правилния вентилатор за таван

Изборът на най-подходящия за вашето помещение вентилатор далеч не опира само до правилния цвят и стил.

Изборът на най-подходящия за вашето помещение вентилатор далеч не опира само до правилния цвят и стил. Има няколко ключови фактора, които трябва да обмислите, преди да направите покупката, за да получите максимална ефективност и удовлетворение от вашия вентилатор.

Местоположение на новия вентилатор

Повечето вентилатори се поставят в центъра на стаята, което позволява плавен поток на въздуха в цялата стая. Въпреки това, за по-големите стаи може би ще е по-подходящо да бъдат с 2 вентилатора за оптимален въздушен поток. От съображения за безопаснот е най-добре да не се инсталират вентилатори над леглото.

Обърнете внимание на няколко фактора, зависещи от стаята:

 • Големина на стаята
  • 30" вентилатори за таван за стаи до 8' x 10' (малки спални, дрешници, по-малки кухни)
  • 42" вентилатори за таван за стаи до 12' x 12' (средноголеми спални, кухни, малки зони за отдих)
  • 52" вентилатори за таван за стаи до 18' x 20' (големи спални, семейни стаи, големи стаи, трапезарии)
 • Височина на тавана
  • Нисък таван – традиционно монтиране плътно до тавана
  • Стандартен 8' таван – традиционен монтаж на по-ниско чрез прът
  • 9' или по-висок таван – удължен прът
  • Скосен таван – удължен прът
 • Ще трябва да проверите и височината от пода до перките на вентилатора. Уверете се, че сте изчислили правилно дистанцията, на която виси вентилаторът.
  • За безопасност се препоръчва минималка височина от 7' - 9'. Ако вентилаторът ви не покрива минималната височина, то тогава може да прибегнете до инсталация за ниски тавани.
  • За оптимална циркулация на въздуха  е най-ефективно перките на вентилатора да бъдат на 8' до 9' от пода. За по-високите тавани има различни дължини на пръта.

Мислете за електричеството

Тъй като вентилаторите изискват същото количество електроенергия като повечето лампи, които се монтират на тавана, електрическата верига няма опасност да бъде претоварена.

Ако вентилаторът съдържа осветително тяло, се уверете, че електрическата верига може да се справи едновременно с вентилатора и със светлината. Ако електрическата ви верига не може да издържи на това напрежение, тогава трябва да се пусне нова верига от главното табло на дома към вентилатора.

Ако на мястото, на което искате да монтирате вентилатора, не е имало друг вентилатор или осветително тяло, ще трябва да създадете място, където да го окачите. Ако домът ви не е окабелен правилно, някои вентилатори имат допълнителни кабели, които могат да бъдат включени в контакт, но инсталацията на тавана е за предпочитане.

Най-лесно е да се прекарат електрическите кабели през тавана по време на строителството на жилището, дори и да планирате поставянето на вентилатор на по-късен етап. Винаги е най-добре предварително да се консултирате с електреотехник.

Изверете вентилатор с добро качество

Евтините вентилатори ще ви създадат повече главоболия, отколкото ще ви бъдат полезни. Вентилаторите, които са нискобюджетни не само ще потрепват, но и циркулацията на въздуха няма да бъда на нужното ниво. Докато скоростта помага на контрола над задвижваното количество въздух, ъгъла на перките, както и дизайнът също оказват влияние.

Голям недостатък на евтините вентилатори е, че произвеждат неприятно бръмчене. Запомнете, че висококачествените вентилатори често се отплащат многократно.

Ако имате нужда от вентилатор, на vikiwat.com можете да намерите голямо разнообразие, както и да поръчате онлайн.

1
Основни знания за лед лампите
Грижа за здрави зъбки на децата