Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (701 words)

Отглеждане на риган в градина и използването му като билка

Отглеждане на риган в градина и използването му като билка

Свойството на ригана да намалява отрицателни енергии било известно още в древността - затова го давали при отравяния. При все че ефективността му при тежки отравяния

Свойството на ригана да намалява отрицателни енергии било известно още в древността - затова го давали при отравяния. При все че ефективността му при тежки отравяния - например с бучиниш или при ухапване от змия, е по-скоро съмнителна (с други думи не пийте питие от бучиниш, дори да имате достатъчно риган у дома), хармонизиращото противоотровно действие се проявява особено при хронични, пълзящи отравяния в малки количества, като например от прословутата амалгама в пломбите на зъбите ни.
Друг аспект на ригана се изразява в свойството му да облекчава менструални болки. Той се препоръчва и при утринно гадене, особено през бременността.

И най-сетне: риганът е забележително лечебно средство при болки. За разлика от някои други лекове, той не успива, а дори пробужда жизнеността, но намалява отрицателните енергии, предизвикващи болката. Това важи и за много форми на болезнени оплаквания - главоболие, зъбобол или ставни болки. Съвсем спокойно може да си го отглеждате в двора или градината сред цветята!

Действие в душевно-умствената сфера

Риганът е една от най-добрите подправки срещу нетърпеливостта и хектиката (припряността). Всеки от нас често се е улавял, че реагира нетърпеливо и стресово. Но докато при мнозинството това състояние трябва да е изключение, има хора, които изглеждат в стрес ”по всички линии”.
Такаво поведение е доста неефективно и късащо нервите, би трябвало да се запитаме как всъщност се е стигнало до тази нетърпеливост.
Винаги когато не успяваме да се задълбочим, да вникнем в ситуациите и задачите си, ние сме склонни да ставаме припрени и нетърпеливи. Така например няма да срещнете човек, който медитира нетърпеливо, пее нетърпеливо и припряно или играе нетърпеливо с електрическото си влакче.

Припряността и нетърпението се проявяват винаги когато с мислите си ние сме някъде другаде, а не в настоящата ситуация.

Риганът помага да намерим отново пътя към самите себе си и към нашите настоящи действия, вместо да се пренасяме с мислите си в бъдещето, където и без това не можем да направим нищо.

Риганът е добър и за хората, които са нетърпеливи и припрени към себе си, които могат да станат много твърди и жестоки към себе си, въпреки че в крайна сметка не печелят нищо, а само пречат на собственото си душевно развитие.

Нетърпеливият и припрян човек страда от липса на обич, той не проявява разбиране към другите, нито дори към себе си. Той е пленник на своето дребно Его, което с воля и стиснати зъби се опитва да постигне всичко възможно и все пак никога не стига истински до целта, където би могло да се отпусне и да намери покой.

Въпреки че риганът може в значителна степен да допринесе за успокояването на разбунтувания, размирен, измъчван от стрес ум, той все пак не е упояваща или успиваща подправка, защото има и тонизиращо действие. Риганът само редуцира отрицателните енергии под формата на трескави, припрени мисли, но същевременно прави човека бодър и свеж, тъй че той може да прозре какво е да изживяваш съзнателно отпускането, релаксацията - нещо, което няма нищо общо със съня.

Приложение и рецепти

При хронични отравяния: сварете I препълнена супена лъжица риган в 1/2 л. вода, варете пет минути на средна температура. После прецедете и пийте два пъти дневно малка чаша от това питие в продължение най-малко на 3-4 седмици.

При прилошаване или менструационни оплаквания: смесете 1 ч.л. билков чай (най-добре мента) с 1/2 ч.л. риган. Запарете сместа с една чаша вряла вода, оставете пет минути, прецедете и пийте чая леко охладен.

При болки в ставите: купете си студенопресовано сусамово масло. Смесете 100 мл от него с 1-2 ч.л. риган. Затворете добре в шишенце така обогатеното масло и го оставете да престои поне един ден. След това натривайте болезнените места на ставите два пъти дневно.

При главоболие: със същото масло мажете челото и тила, като го втривате леко. При остри болки вземайте допълнително по 10 капки хомеопатично лечебно средство от риган.

При безсъние: направете си малка възглавничка - торбичка от памучна тъкан, напълнете я с риган и я пъхнете в обичайната си възглавница.

При нетърпеливост, припряност и стрес: използвайте възможно по-често ригана като подправка в кухнята. Освен това вземайте два пъти дневно по 5 капки хомеопатично средство от риган.

2
Изграждане на контекстуални връзки в рамките на ед...
Доставка на цветя с MargaritaFlowers и кошниците с...