Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (611 words)

4-ри неща, които трябва да знаете, когато купувате нов автомобил

Производителите на автомобили и търговците обикновено обещават големи намаления и подаръци за тези, които планират да направят поръчка.

Производителите на автомобили и търговците обикновено обещават големи намаления и подаръци за тези, които планират да направят поръчка. Добре е, обаче преди да вземете окончателно решение за покупката на какъвто и да е автомобил, първо да помислите дали си заслува покупката на дадената кола. Дали тя е изгодна за Вас дотолкова, доколкото я описват?

Ето и няколко съвета от Sofiarentacar.com, които да погледнете преди да направите голяма стъпка като купуването на нова кола.

1. Нова година, стар модел

Автомобилните компании обикновено предлагат много големи намаления през декември, за да изчистят техните складове, преди предприемането на екскурзии и преди да пуснат за продажба новите модели през Януари. Ако сега направите покупка, Вашето превозно средство ще бъде с регистрационна дата от Декември 2013 година, след няколко дни, Вашия автомобил просто ще се превърне в стар, миналогодишен модел.

Това би трябвало да няма значение, ако планирате да използвате колата за 7-8 години, например. Но ако планирате да смените колата си след около 3-4 години, датата на регистрация ще бъде от значение. Модели автомобили от 2013 ще се продават на доста по-ниска цена след 3-4 години и няма да има нужната възвръщаемост за Вас.

Следователно е по-разумно да се изчака до месец Януари, за да си купите нова кола. Не забравяйте, че една нова кола трябва да се използва в продължение най-малко на 8 години, за да може да получите пълната възръщаемост на инвестицията, която сте направили за нея. Ако решите да я продадете по-рано е възможно да не успеете да си възвърнете всички пари, похарчени по-рано за закупуването й.

2. Купете автомобил, в рамките на възможностите си

Колкото по-голяма кола изберете, толкова по-големи отстъпки се предлагат за нейното закупуване. Все пак, не позволявайте безплатните бонуси или намаленията да Ви примамят да направите покупка, която не можете да си позволите. Златното правило е, че цената на една кола не трябва да бъде повече от 60% от годишният Ви доход. Например, ако годишно получавате заплата 10 000лв, то е редно цената на автомобила, който искате да закупите да не надвишава 6 000лв.

Друг изпитан принцип е вземането на кола на лизинг. Цената не трябва да бъде повече от 15% от месечния Ви доход, след приспадане на данъци или 40% от Вашия излишък от приходите (тоест след като извадите битови и лични разходи).

Следвайки тези правила при закупуването на автомобил, определено няма да допуснете грешка при избора си!

3. Обмислете предложените оферти добре

Въпреки, че не трябва да се задълбочавате твърде много в мисленето, когато става дума за купуване на кола от дилър на автомобили, имайте едно на ум.

Дилърите са склонни да увеличават стойността на безплатните аксесоари, за да направят дадена сделка да изглежда по-привлекателна. Ето защо е по-добре да изберете парични отстъпки, а не автомобил, който се предлага с подаръци безплатни аксесоари.

Не се захващайте с оферти за обмяна. Повечето дилъри на автомобили предлагат да закупят стария Ви автомобил, но цената която те предлагат, обикновено е много по-ниска от тази, която можете да получите и без да се налага да се оглеждате насам-натам за купувачи. Има различни сайтове, в които можете да продадете старата си кола на подобаваща цена.

4. Трансфер без бонуси

Всички собственици на автомобибли знаят, че ако не направят рекламация в рамките на една година, ще получат отстъпка за следващата година. Въпреки това, малцина знаят, че бонуси от типа „без рекламации“ могат да бъдат прехвърлени на друго превозно средство, чийто разходи за застраховка да бъдат намалени за въпросния друг автомобил. В този случай е необходимо да представите фотокопия на договора за продажба, документите за пехвърляне, беежка за застраховка, и свидетелство за регистрация на дадения автомобил.

 

1
Сопот – уникално място за почивка по всяко време в...
Клиника в Бургас предлага широк набор от услуги по...