Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (445 words)

Сапани – просто устроени съоръжения за промишлеността и бита

Сапани е малко познат за неспециалистите термин. Това са прости по своето устройство текстилни...

Сапани е малко познат за неспециалистите термин. Това са прости по своето устройство текстилни, въжени или верижни съоръжения, които се използват за повдигане, преместване и сваляне на обемисти и тежки товари

Сапани, това са дълги ленти, въжета или вериги, завършващи с уши или със специални окачващи елементи – халки, куки и др. Ушите могат да бъдат изработени от основния текстилен материал или да бъдат специални метални елементи.

Причисляването им към повдигателните съоръжения изисква всички сапани да преминат през специални изпитания за издръжливост, тъй като с тях се повдигат огромни товари обикновено над един тон. Тяхната издръжливост се изпитва на специален уред, наречен стенд. Отговарящите на изискванията, заложени в наредбата за „Безопасна експлоатация и технически надзор на повдигателните съоръжения”, сапани са готови за продажба в търговската мрежа и пускане в употреба. Сапаните захващат предназначения за повдигане товар по такъв начин, че да не го нараняват. След захващането и повдигането на товара на помощ идват специалните товароподемни машини.

В практиката най-широко разпространени са текстилните, въжените и верижните сапани. Познати са още обли и плоски безконечни и двуконечни сапани. Те могат също да бъдат едно, две, три и четири раменни.

Текстилните сапани са още познати като лентови сапани. Обикновено те са изработени от специални синтетични материали. Подсилени са неколкократно, предвид целите, за които се използват. Текстилните сапани не бива да се използват в случаите на повдигане на остри повърхности на товара, тъй като могат да бъдат наранени.

Лентовите сапани могат да бъдат оприличени на дълъг плосък колан, завършващ с уши или пък на огромен кръгъл пояс. Има лентови сапани, познати под наименованието плоски ленти с уши, и други – рингови колани. Съществува и разновидност на лентовите сапани, завършващи с метални окачващи елементи. Лентовите сапани имат редица предимства пред въжените и верижни сапани. Те са по-леки, много гъвкави и лесни за употреба. Меки са и не нараняват повърхността на товара, който трябва да се повдигне. Освен това не ръждясват и не корозират.

Въжените сапани обикновено са изработени от различни по вид стоманени въжета. Могат да бъдат запресовани с алуминиеви втулки или пък ръчнозаплетени. Изработват се от специален материал, неподатлив на корозия.

Верижните сапани се състоят от просто устроена кръглозвенна верига, завършваща с разнообразни окачващи елементи. Те са най-издръжливи, най-предпочитани и най-скъпи.

Напоследък верижните сапани отстъпват първенството по търсене и употреба на лентовите сапани, които също са с висока товароподемност – до 100 тона. Лентовите сапани поддържат златната среда по цени – по-евтини са от верижните и по-скъпи от въжените.

Сапани - http://www.koptchev.com/vujeni_sapaniBG.htm се използват в различните отрасли на тежката промишленост, в машиностроенето, в бита и във всички случаи, когато свалянето или повдигането по друг начин е практически невъзможно.

1
Как да изберете Hi-Fi система тонколони
КОМПЮТЪРНА ДИАГНОСТИКА НА ВАШИЯ АВТОМОБИЛ
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location