Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (435 words)

Работно облекло за болници и магазини

Да се носи работно облекло е практично както за работата, така и за личните дрехи.

Да се носи работно облекло е практично както за работата, така и за личните дрехи. Освен това на много места то е и задължително според различните нормативни документи. Всъщност във всекидневието всеки от нас се сблъсква по няколко пъти на ден със служители, които отдалеч разпознава именно като служители на дадено място. Как? По тяхното работно облекло, разбира се. Спираме на бензиностанцията и по едни или други причини не желаем да се самообслужим. Погледът ни пробягва наоколо в търсене на служител и щом го зърнем, моментално го разпознаваме, като си даваме или пък не си даваме сметка, че това става именно по неговото работно облекло.

По подобен начин постъпваме и в болниците – можем да различим по тяхното работно облекло медицинските сестри от санитарките например. Виснем ли да чакаме някого на летището, зяпаме в убиване на времето хората наоколо, като всеки път отбелязваме приближаването на летци или стюардеси. Вярно, те не са точно в работно облекло, или по-точно тяхното работно облекло се нарича униформа и затова са толкова лесно забележими. Но по принцип всички униформи са вид работно облекло, което се различава с твърдите си отличителни знаци – петлици, пагони, фуражки и подобни. Кажем ли униформи, веднага се сещаме за лесно различимото работно облекло на полицаите, военните, железничарите. При тях трудностите настават, когато трябва да кажем точно чина им, тук вече се нуждаем от по-специфична подготовка, която дава представа не само за най-общия вид на дадена униформа, но и за всички знаци по пагоните и петлиците и с техните значения. По-натруфено и съответно по-смешно донякъде е униформеното работно облекло на пиколата и портиерите в луксозните хотели, на келнерите и келнерките в определени скъпарски заведения, но не и на охранителите в охранителните фирми – те са доста семпли, но също разпознаваеми.

Понякога свързваме определено работно облекло с петна и мръсотия – например при автомонтьорите, чиято работа е специфично мръсна. Това с още по-голяма сила важи за миньорите, които винаги си представяме с почернели лица и светнали челници на главите.

Друг път свързваме нечие работно облекло - http://feya.eu с точно обратното – с бялото, чистото, стерилното, дезифенкцираното. Поне така си представяме работното облекло на заетите в хранително-вкусовата или във фармацевтичната промишленост, на готвачите в големите кухни на ресторанти, столове и закусвални, на работещите в аптеките и лабораториите. Въпреки че в този бранш за съжаление има и изключения.

Понякога е по-добре да не можете да погледнете в кухнята на някой ресторант, който иначе готви вкусно. Защото това, което ще видите, не е изрядно чисто работно облекло, а лекьосани и захабени манти и престилки.

2
Защо Англия е перфектното място за вашата нова раб...
Можем ли да пречистим водопроводна вода в домашни ...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location