Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (361 words)

Знаете ли кои са видовете боя за коса?

Знаете ли кои са видовете боя за коса?

Най-популярния метод за постигането на перманентен цвят на косата е чрез употребата на боя за коса с окислителни багрила.

Перманентна боя за коса:

Най-популярния метод за постигането на перманентен цвят на косата е чрез употребата на боя за коса с окислителни багрила. Съставките на тези багрила съдържат 1,4 диаминобензен или2,5-диаминотолуен, свързващо веществоиокислител. Процесът на смесване обикновено се извършва при алкални условия. Готовата смес боя за коса не съответства по цвят на крайния нюанс, който получаваме на косата си. За окислител обикновено се използва водороден пероксид, а за алкална среда се осигурява амоняк. Комбинацията между водороден пероксид и основното съединение изсветлява естествената коса, като дава „път” на новия цвят. Амонякът отваря порите на косъма, така че багрилото да може да взаимодейства с него и ускорява реакцията между тях. Така, хората могат да боядисват косите си, без да използват супра преди това.

Безамонячна боя за коса:

Безамонячната боя за коса е вид перманентна багра, която съдържа алкално съединение, различно от амоняка (например етаноламин,натриев карбонат). В комбинация с водородния пероксид, могат да се получат резултати по-слаби от тези на перманентната боя. Тъй като алкалните съединения са по-нетрайни от тези на амоняка, те не могат да осигурят изсветляване на косата по време на боядисване. В резултат на това, безамонячната боя за коса не се използва за светли нюанси, но за сметка на това е значително по-безвредна за косъма.

Полутрайна боя за коса:

Тези бои имат по-малки молекули , отколкото временните бои. Поради тази причина, цвета издържа няколко миения, обикновено 4-5 третияния с шампоан за няколко седмици. Полутройната боя за коса съдържа много ниско, или никакво, ниво на пероксид или амоняк, съответно са подходящи да чуплива или слаба коса. И все пак, този вид бои не са съвсем безвредни, тъй като съдържат токсични съединения като р-фенилендиамин.

Временна боя за коса

Временната боя за коса се предлага под всякакви форми включващи лосиони за оцветяване, шампоани, гелове, спрейове и пяни. Тези багри са обикновено по-ярки и блястящи спрямо перманентните бои. Затова най-често се използват за специални поводи като карнавали, партита, Хелоуин и др. Пигментнитемолекули във временната боя за коса са големи инемогат да проникнат в слоя на епидермиса, затова се отстраняват лесно, единствено с употребата на шампоан.

 

2
Промяна в гардероба
Постигнете повече със своя инвертор с истинска син...