Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (483 words)

Луксозни подаръци присъстват в държавния протокол

Луксозните подаръци, от една страна демонстрират класата но този, които подарява, а от друга измерват степента на внимание и уважение към дарения човек.

Луксозните подаръци, от една страна демонстрират класата но този, които подарява, а от друга измерват степента на внимание и уважение към дарения човек. Още от векове, при сключване на договори, политически съюзи или династични бракове, между Крале, Императори и феодали са се поднасяли скъпи дарове. През индустриалната епоха, сред буржоазната аристокрация, поднасянето на луксозни подаръци се превръща в начин на живот.Скъпи аксесоари, диамантени огърлици, автомобили и кожени палта се подарявали при повод и без повод. Особено интересни и стойностни днес, са подаръците, които се връчват на официални държавни гости, посланици и държавни глави.

През последните години все–повече се разрасна търговската ниша, която предоставя богат избор на луксозни подаръци за VIP персони.Вече има различни занаятчийски работилници, които са се специализирали в изработката на скъпи луксозни подаръци за нуждите на Президентство и Министерски съвет. Особено легендарни са даровете, които е получавал бившия Първи ръководител на България през ерата на Социализма, Тодор Живков. През годините след неговото управление, бяха правени изложби, на които се представяха всички луксозни подаръци, които той е получавал в качеството си на държавен глава. Между даровете има подаръци с идеологическо съдържание, но и много красиви и скъпо изработени предмети, като изделия от злато, слонова кост, ордени украсени със скъпоценни камъни. Особено интересен е географски глобус на Света, връчен на Живков от Президента на Франция, г-н Франсоа Митеран. Този подарък се отличава с изключително ювелирна и уникална изработка. Днес, ателиетата за луксозни подаръци акцентират върху изработка на реплики на известни пра-български и тракийски съкровища.

В подлеза на Президентството могат да се намерят освен традиционните подаръци като розово масло, картички и албуми, също и луксозно изработени реплики на предмети от античността и средновековието.Особено красиви са репликите на Панагюрското златно съкровище. Майсторите в ателиетата изработват репликите от бронз, така че те да се доближават максимално близо до оригинала.По правило, всяка реплика трябва да има малко по-различен размер от оригинала, за да не се счита за фалшификат.Впоследствие, репликите на фиали, кани и ритони се покриват със злато или сребро, и така придобиват блестящия и красив вид на оригиналния предмет от древността.Тези луксозни подаръци, имат много висока стойност и се подаряват в специални, също луксозни кутии, обшити с кадифе, или коприна.От най-високите държавни институции поръчват изработката на такива красиви реплики на съкровища.Те се връчват при посрещане на политици от висок ранг, на посланици за заслуги, на световни имена в областта на спорта, изкуството и литературата. Луксозни подаръци за изявени и заслужили личности, могат да се намерят и в някои антикварни галерии в центъра на града. Там често се предлагат уникални бронзови пластики от известни български творци, старинни картини или оръжия, както и реплики на антични статуетки, монети и други артефакти.Обикновено връчването на такива луксозни подаръци е издигнато в изискан ритуал, с който се отдава уважение, респект и приятелски чувства на съответната личност.

 

 

1
Детските дрехи разкриват същността на вашето дете
На война срещу хлебарките чрез дезинсекция!
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location