Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (536 words)

В търсене на подходящия ретро мотоциклет

Много обичам мотоциклетите, но не ги свързвах пряко с ролковите вериги. Те дават една особена свобода при пътуване, една своеобразна романтика.

Много обичам мотоциклетите, но не ги свързвах пряко с ролковите вериги. Те дават една особена свобода при пътуване, една своеобразна романтика. Затова, след известно обмисляне, взех решение да си закупя мотоциклет. Един мой приятел ме заведе при негов познат, който има авто къща. Човекът продаваше предимно автомобили, но се намираха и различни марки мотори. Обясних, че искам нещо по-ретро, мотор с по-изчистена форма, който същевременно да има достатъчна мощност и качества за по-дълъг път.

Спряха вниманието ми на един модел, който ми хареса от пръв поглед. По принцип знаех, че при мотоциклетите, особено важна роля играят ролковите вериги, които задвижваха колелата.Попитах, дали веригата на този модел мотор е от заводския тип ролкови вериги, със заводско занитване на пластините. Просто се опасявах да не е пипано нещо по нея. Знаех, че ролковите вериги са доста сложни, съдържат много и различни компонентите. То не бяха външни и вътрешни пластини, нитове, оси, втулки и накрая разбира се – ролки. Като гледах веригата, ми се видя малко провиснала. Майсторът, който ни придружаваше при огледа, авторитетно заяви, че няма нищо притеснително по веригата. Ролковите вериги, отбеляза той, трябва да имат баланс, така да са опънати, че да има известно, допустимо провисване. Ако видиш прекалено опъната верига, значи скоро ще има проблем, заключи той. Аз се бях осведомил от интернет, че ролковите вериги трябва да имат картел, който да ги предпазва от мръсотии и прах.Човекът ми обясни, че и тази верига си има картел. Позаинтересувах се и от това, в случай, че веригата едни ден се износи, дали мога сам да я сменя, или трябва да бягам при майстор.Автомонтьорът ми разясни, че наистина смяната на ролковите вериги си е сериозна работа.Човек трябвало да има опит, умения, и не на последно място, инструменти. Поисках да изпробвам машината. Качих се, беше наистина голямо удоволствие, да усетя седалката, да почувствам ръкохватките, газта, цялата машина.Още от раз, моторът запали.Направи ми впечатление, че беше доста шумен, но майсторът ми каза,че като искам ретро-мотоциклет, така ще бъде.Но точно в силното гърмене на двигателя беше чара на този мотор. Покарах го из района и останах доста доволен. Чувствах се стабилен и сигурен при управлението.На няколко пъти форсирах двигателя и дадох повече газ. Установих, че моторът, макар и старичък си работеше като нов и имаше мощност.

С тази машина, каза майсторът, може спокойно и Европата да обиколиш. А за ролковите вериги ми обясни, че се продават комплектувани заводски вериги, със съответните компоненти и инструментариум. Ролковите вериги са много важни за равномерното въртене на колелата, за предаването на задвижващия момент от зъбното колело на ролковата предавка. Успокоиха ме, че моторът скоро е минал основен преглед , като веригата е тествана, прегледана и смазана.Нямало опасност от бързо износване, или някакъв друг проблем. Накрая, ще добавя, че въпросната машина се продаваше на добра, приемлива цена, така че, без много да му мисля, закупих мотора.Тайно се притеснявах, да не изникне някой скрит дефект, например с веригата, защото търговците винаги хвалят стоката си. Но, напоследък не слизам от мотора и констатирах, че работи отлично. Благодарение на ролковите вериги. Оставаше ми да го изпробвам на по-дълъг път, по пътищата на Родината.      

http://koptchev.com/verigiBG.htm

 

 

1
Колко струва нощувка в хотел в Цигов чарк през Окт...
Фактори, които да вземете под внимание, когато изб...