Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (669 words)

Под за баня: как да изберем?

Подът в банята е важна част от обзавеждането, тъй като допринася за очертаване на общия стил, като определя основните цветове и вида на преобладаващите покрития.

Плочките, които те представляват, са полезен ориентир при избора на обзавеждане за баня, защото са в състояние да подчертаят нейните линии и форми, благодарение на умелите комбинации от материали и нюанси.

Всъщност, ако подът е избран по правилния начин, той хомогенизира средата, подобрявайки интериора, и създава ефективна гранична линия с външната среда.

Критерии за избор

В съвременната къща банята представлява място, предназначено за освежаване и добро настроение.
Това оказва влияние върху избора на елементи за обзавеждане, които трябва да бъдат естетически и същевременно практични и функционални.
Подът в банята има важната задача да подчертае красотата на присъстващите санитарни изделия и мебели и поради тази причина трябва да бъде избран внимателно и с внимание.

ПОЛЕЗНИ СТРАТЕГИИ

Ето някои полезни стратегии за избор на плочки за баня:

  • Вдъхновени от стила на дома: преобладаващият стил в дома трябва да се вземе предвид, за да не се създават грозни елементи на прекъсване. Например рустикалната обстановка ще бъде по-добре подчертана от баня с теракота, отколкото с модерен гранитогрес, по-подходящ за домове с трезв и минималистичен дизайн;
  • Избирайте цветове според наличното пространство: ако банята разполага с много ограничен брой квадратни метри, за предпочитане е да изберете плочки в светли и ярки нюанси, за да не утежнявате средата и да създавате усещането, че се намирате в по-голямо помещение. Докато, напротив, силните цветове и детайлните процеси са подходящи за големи бани, защото създават приемственост и придават характер на иначе анонимното пространство;
  • Изберете въз основа на обзавеждането на банята: подът може да се избере и въз основа на наличното обзавеждане. Всъщност особено детайлните плочки могат да изпъкнат до семплото и линейно обзавеждане за баня, докато оригиналното обзавеждане ще бъде подчертано от прост и едноцветен под;
  • Фокусирайте се върху начина на живот: отчитането на начина на живот, който води до интериора на дома, е отличен начин да изберете под за баня, който наистина да отговаря на ежедневните ви нужди;
  • Преценете необходимата поддръжка: при монтажа на пода трябва да се вземат предвид и трудностите, свързани с поддръжката му във времето. Всъщност тези, които водят забързани дни и не разполагат с много време, което да отделят за почистване на банята, трябва да избягват деликатните плочки, които изискват специфично третиране, за да запазят блясъка и здравината си.

ТИПОВЕ

Съществуват много различни видове подови настилки за баня, всеки от които има различни характеристики и нужди. Ето основните от тях:

  • Каменни плочки: това е материал, който се използва широко за изграждане на пода на банята в съвременната къща. Тези видове плочки са много устойчиви и дълготрайни, освен това не абсорбират течности.
  • Керамика: керамичните плочки са главните герои на много помещения в къщата и са особено ценени в банята, благодарение на своята красота и универсалност. Освен това съществуват две основни версии: емайлирана, със защитни функции и гланцови или сатенени покрития, и без емайл, която е по-податлива на проникване и отчупване.
  • Паркет: известен под, изработен от дървени дъски, с изключително елегантна и удобна естетика, има добра топлопроводимост и предлага подходяща звукоизолация. Освен това, класическата версия е изцяло от масивна дървесина, но има и други видове с различни същности и покрития;
  • Теракота: типична за селските къщи, тя се получава чрез смес от глина и вода, което ѝ придава характерни неравности и прави всяка плочка уникален елемент. Всъщност тя е идеална за рустикални и топли бани накрая, PVC плочки: това е ново поколение подови настилки, много практични и лесни за монтаж и почистване; PVC се използва широко в строителството, благодарение на своята устойчивост на вода и износване и на голямата си гъвкавост, която го прави идеален за адаптиране към множество повърхности.

КАК ДА СЪЧЕТАЕМ ПОДА С МЕБЕЛИТЕ В БАНЯТА

Освен това, за да имате хубава и функционална баня, е необходимо да изберете най-подходящите подови и стенни покрития, като обърнете внимание на наличното пространство и на мебелите за баня, с които разполагате.

Всъщност съчетаването на пода с мебелите и осветителните тела за баня е най-добрият начин да се създаде елегантна и изискана дизайнерска среда.

0
Защо да заложите на лед осветление
Каква козметика да изберем за подарък?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://authorbg.com/