Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (446 words)

Веригите – разнообразни по своето предназначение

Веригите представляват поредици от халки или метални пластини, свързани помежду си чрез преплитане на халките или с пресоване или нитоване.

Веригите представляват поредици от халки или метални пластини, свързани помежду си чрез преплитане на халките или с пресоване или нитоване. Веригите с най-разнообразни по своето предназначение. Могат да бъдат направени от всякакви материали, но основно са от метал. Обикновените кръглозвенни вериги са всякакви размери – от вериги за котва с огромно и тежки халки от стомана до миниатютни верижки от благороден метал за украшения и накити. Кръглозвенните вериги, които се използват в промишлеността за телфери, кранове, теглителни устройства в мините и строежите се произвеждат с помощта на модерни заваръчни машини. Използват се якостни легирани стомани, обработени за повърхностно закаляване. Тези вериги имат голяма износоустойчивост, гарантирана от голямата повърхностна твърдост. За верижни транспортьори се препоръчва използването на вериги с голяма якост на разкъсване и максимално подобрени свойства чрез термообработка.

Кръглозвенните вериги се използват в промишлеността в елеватори, транспортьори, минни транспортни машини, електротелфери, ръчни макари, автомобилни вериги, за котви, буйове и в горското стопанство. Ползват се и в селското стопанство за сеялки, торопръскачки, сламопреси.

Освен обикновените кръглозвенни вериги има ролкови вериги, с метални пластини. Разнообразието ролкови вериги е огромно – има едноредни, двуредни и триредни ролкови вериги. Ролковите вериги обикновено се използват във верижни предавки, които представляват зъбни колела, закрепени неподвижно за валове, като движението се предава от задвижващия вал на другите посредством задвижваща безкрайна гъвкава верига. Задвижващите вериги са втулково-ролкови и зъбни.

Ролковите представляват метални пластини, които се съединяват една за друга посредством метални оси или нитове. За да се намали триенето при работа на нитовете се поставят втулки, а после и ролки, които се въртят и се търкалят по контактната повърхност на зъбните колела.

Зъбните вериги се правят от метални пластини с особена форма и съединени с нит. Ролковите и зъбните вериги са задвижващи.
Режещи вериги се използват в моторните резачки и други стационарни машини. Към пластините на веригите се закрепват други пластини с определен профил, с които става рязането. Геометрията и материалът , от който се изработват специалните зъби, зависи от материала, който ще се реже.

Товароподемните вериги се ползват в различни подемни машини и механизми – лебедки, телфери, макари, електро-и мотокари, кранове. Товароподемните вериги се изпитват за якостни качества редовно. Теглителните или конвейрни вериги се монтират на елеватори , транспортни съоръжения с бавна скорост на движение.

Има специални вериги с транспортиращи елементи – към пластините на веригата е закрепен г –образен транспортен елемент, на който се прикачва директно носеща платформа. Специалната пластина може да има форма на зъбец или кука, да бъде по-къс или дълъг, да се закрепва в плоскостта на огъване на веригата или да е успореден на нитовете.

Вериги - http://koptchev.com/verigiBG.htm

 

1
Трикове за декорация, с които да направите своя но...
10 интересни дигитални маркетингови статистики, на...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location