Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (548 words)

Дайте Червен картон на хлебарките.

В света са открити хиляди видове хлебарки, но само 30 вида са определени, като синантропни, т.е. съжителстват с хората. Тези видове не могат да оцелеят ако не са в средата на хората. Хлебарките произлизат от южните страни и ги има само там, където целогодишно условията са подходящи т.е. има топло и влажно. Или казано по български  – където има централно парно в блокове и големи административни сгради.

Ако обитавате апартамент или работите в офис с много съседи, независимо колко сте чисти, има голяма вероятност да имате хлебарки. Пълзейки из цялата сграда те все някъде намират храна и вода, затова постоянно обикалят всички етажи. Поради малки си размер хлебарките се възползват от всяка цепка в стената, дупка в пода, тръби, отдушници, всичко, което влиза и излиза от дома ви. Ако забележите, че хлебарките се появяват от едно и също място, потърсете надолу по стената или пода и сигурно ще намерите цепката, през която минават. 

Пет неща, които ( вероятно )  не знаете за хлебарките. 

1. Хранят се с много малки остатъци от органична храна. Без вода могат да извдържат д о2 седмици. Много често намираме умрели хлебарки от жажда. Отпечатък от палец е достатъчно.
2. Една хлебарка снася пашкул в който се намират около 40 яйца, които се излюпват за 30 на дни в топлото и по раничко. Затова много често остават илюзия, че след напръскване са станали повече.
3. Малката хлебарка, израства 4 пъти в рамките на един месец. Това се случва когато свали твърдата обвива ( т.н. линеене) тогава е бяла на цвят и нараства за няколко часа, след което се обвива пак с твърда обвивка и не расте. След седмица пак и пада твърдата обвивка и нараства и така 4 пъти до пълна зрялост. Затова много често хората казват че няма малки хлебарки, защото са ги видели в етап на пораснали.
4. Хлебарките могат да издържат без да дишат за около 40 мин. Затова успяват да се придвижват през канали пълни с вода.
5. Американската хлебарка може да достигне до размери от почти 10 см. Рядко се срещат у нас, но сме ги виждали в мазета по старата централна част на гр. София.

Ако вече сте опитвали многократно да унищожите хлебарките с незадоволителен успех, тряба да знаете, че един професионален дезинфектор, който освен, че е учил има и много опит в хилядите обработки, докато потребителят закупил препарат е се опитва да прави нещо, за което има малко познания и резултатът не е изненада.Професионалистите като Нейчо Христов, Управител на Пест Кеър ЕООД съветват за Пет неща, които не трябва да правите ако искате да се затрудните достъпа на хлебарките:

1. Не оставяйте остатъци от храна в мивката или захвърлени опаковки от храна в помещенията.
2. Не оставяйте отворени сифони в мивките и банята.
3. Не позволявайте да се заселват гълъби на подпокривните пространства.
4. Не оставяйте мазни петна в кухнята около печките за готвене.
5. Не оставяйте широки отвори към ВиК и топлофикационните тръби, от където може да нахлуят хлебарки.

Разбира се, това не може да реши големия проблем с хлебарките, свободно предвижващи се из блокове и кооперации, където решението е редовно пръскане на общите помещения с професионални препарати. За повече информация за това как да се преборим с хлебарките и какви препарати да изберем посетете страницата на Пест Кеър ЕООД или изпратете запитване за консултация.

0
Как да изберем най-подходящите вани с терапевтичен...