Размер на шрифта: +
7 minutes reading time (1478 words)

Как да изберем най-подходящите вани с терапевтичен хидромасаж: размери, видове, класификации

Джакузи - Джакузитата са свързани с комфорт, релакс и отмора. Благодарение на изобретението на италианското семейство Jacuzzi (джакузи), хората успяха да съчетаят приятното и полезното, без да напускат дома.

Джакузи. Размери и форми

Отминаха дните, когато горещите вани се смятаха за луксозен артикул. Разширеният асортимент и демократичните цени на това удоволствие го направиха достъпен за широк кръг купувачи. Джакузито е предназначено за водни процедури, придружени от релаксираща масажна функция.

Предимства и недостатъци

Тези продукти имат неоспоримо предимство пред конвенционалните поради техния подобряващ здравето ефект. Такива конструкции имат терапевтичен ефект върху тялото, помагат за отпускане, укрепват имунната система и подобряват кръвообращението. Той е незаменим помощник за поддържане на красотата на тялото и нормализиране на общото състояние на човек.

С редица предимства такива продукти имат и недостатъци.

 1. Качественият модел не е евтино удоволствие.
 2. Независимо от размера, ваната трябва да бъде напълно оборудвана с всички струи, в противен случай не можете да се надявате на висококачествен хидромасаж.
 3. За удобно използване на продукта не пренебрегвайте допълнителни детайли, които също ще повлияят на цената му.
 4. Текуща поддръжка и ежемесечна подмяна на филтъра.
 5. Допълнително потребление на вода и електричество, което ще се отрази на плащането на комунални услуги.

Функционално предназначение и предимства

Моделът с джакузи е създаден от Candido Jacuzzi, за да облекчи болката от ревматоиден артрит за собствения си син. Тези продукти се използват за лечение на опорно-двигателния апарат и за облекчаване на стреса и напрежението при хората.

Производствени материали

Хидромасажните вани са изработени от акрил, стомана, чугун.

Полимерните продукти се предлагат в съотношение цена и имат красив външен вид. Такива модели тежат не повече от 40 кг, така че са лесни за транспортиране и свързване.

Чугунените вани са не по-малко търсени. Чугунът е добър, защото е способен да запази топлината за дълго време, но има голямо тегло.

Стоманените изделия са по-достъпни, но по-ниски по производителност. При запълване на шрифта с вода се създава шум, водата в такива продукти се охлажда бързо.

Устройство и основни елементи

Джакузи структурата се състои от тяло и оборудване, разположени в него.

 1. Основният елемент на оборудването е електрическа помпа, която поддържа непрекъснато подаване на вода към системата.
 2. Дюзите насочват водните струи.
 3. Възвратният клапан предотвратява връщането на вода обратно.
 4. Подаването на въздух зависи от компресора.
 5. Термостат контролира температурата на водата.

Помпа и компресор

Водата се подава към системата джакузи чрез електрическа помпа. Тези устройства се предлагат в различни видове, но най-често се използват центробежни помпи. Помпа под налягане към всяка дюза се захранва с вода от водопровода. Налягането на водата е право пропорционално на мощността на помпата - колкото по-мощен е агрегатът, толкова по-силно е налягането на водата. Цената на продукта зависи от това.

Устройството е по-сложно, компресорът работи заедно с помпата. Когато въздухът се подава към дюзите, водата, подавана от помпата, се смесва с въздуха. Чрез малки отвори (струи) от дъното на банята, всичко това се подава навън. Има модели компресори, оборудвани със сешоари, които загряват подавания въздух. Но това допълнение не е за всеки.

Инжектори

Дюзите са хидромасажни, въздушни масажни и комбинирани. В хидромасажни струи водата се подава под налягане през отворите.

Във ваните за въздушен масаж се подава въздух, който образува стотина малки мехурчета. В комбинираната версия се подават едновременно вода и въздух.

Размерът на дюзите се влияе от модела на ваната и нейното функционално предназначение.

Аеро и хидромасаж

Масажът, постигнат от ефекта на въздушните мехурчета от специални дюзи, се нарича аеро масаж. С негова помощ се облекчават болезнените усещания, постига се успокояващ и релаксиращ резултат и се подобрява работата на козметиката. Тук се регулира температурата, силата на подаване на мехурчета за всеки индивид.

 

Въздухът, подаван от дюзите от дъното на банята, ободрява добре. Такъв въздушен масаж се счита за по-полезен.

Хидромасажът работи чрез подаване на водни струи. Тази процедура се извършва у дома и в лечебните заведения. С негова помощ се лекуват такива заболявания.

 • наранявания и заболявания на ОПР;
 • нервни разстройства, водещи до стрес, безсъние и депресия;
 • сърдечно-съдови заболявания;
 • намален имунитет, разширени вени;
 • нарушение на стомашно-чревния тракт;
 • затлъстяване и неправилен метаболизъм.

 

При обострен стадий на заболяването откритите кожни лезии, хипертония, джакузи са противопоказани.

Контрол

Системата ще се управлява от дистанционно управление или сензорен дисплей. Тук са зададени всички режими на необходимите функции и дори радиото е настроено (ако има такава функция).

Стандартни и персонализирани размери

При избора на вана се вземат предвид размерите на банята. Добър вариант за малка баня е сядаща или правоъгълна вана. Големите бани ще имат ъглово джакузи с нестандартна конфигурация.

Дължината на ваната се определя от височината на най-високия обитател. Ширината, съответно, е според строежа на най-големия обитател на къщата. Общият размер на вана без хидромасаж е 1500 × 700 с дълбочина 600 mm. Такива показатели са приемливи за купувачите, но моделната гама на джакузи е по-разнообразна.

 

Изработени по поръчка вани с нестандартни размери и необичайна конфигурация са много по-скъпи от стандартните продукти.

Правоъгълни спа бани

Тези вани са любими сред всички модели. Те ще намерят място дори в най-малката стая. За правоъгълна вана размерите се изчисляват така, че в нея да може да се потопи кухина. Размерът на баните с тази конфигурация започва от най-малкия до много голям.

Необходими размери за тези модели:

 • ширина - 700, 800, 850 мм;
 • дължина - 1200, 1500, 1700, 1800 мм;
 • височина 650 мм.

Ъглови вани

Ъгловите вани не се нуждаят от реклама. Конфигурацията на такъв модел е близка до формата на тялото, това дава възможност да се отпуснете, докато се къпете. Размерът на такива продукти зависи от материала, от който е направена ваната. Изискванията се считат за 1500 × 1500 мм и 1800 × 1800 мм с височина 600 мм. В последната версия горещата вана е оборудвана с две подглавници за вземане на водни процедури за двама.

Асиметрични вани

Асиметричните джакузи вани се считат за отлично решение. Разнообразието от форми на такива модели е тяхното предимство. Целта на този тип е да стане там, където е невъзможно да се инсталира класическа правоъгълна ваня. Асиметричните модели се разделят на:

 • триъгълна;
 • трапецовидна;
 • права или счупена конфигурация;
 • многоъгълна;
 • под формата на овално венчелистче;
 • с полукръгла или права основа;
 • комбинирани модели.

Размерите им варират от 1200 mm до 1850 mm.

Овални и кръгли

В гамата от продукти от този тип са подчертани овални и кръгли продукти, които, подобно на асиметричните, отдалечават от стандарта в дизайна на банята. Кръглите модели се инсталират в бани с площ, която позволява това. Такива предмети се считат за извънгабаритни. Най-малката кръгла вана има размери 1200 х 1200 мм, а най-голямата е 2100 х 2100 мм с дълбочина 830 мм. Стандартният размер на кръглите вани с джакузи е 1800 × 1800 мм.

Овалните купи се изработват в различни размери, така че се инсталират в големи и малки хигиенни помещения.

Малки вани

Работата на джакузито не зависи от простора, а от броя и конфигурацията на струите, местоположението на хидромасажните елементи.

В магазините има редица малки по размер вани, които по функционалност ще се поберат добре в малки бани и по нищо не отстъпват на общите модели. Единствената разлика е във формата и размера, които не надвишават 1500 мм.

 

Колкото по-малка е банята, толкова по-дълбока е тя

Големи джакузита

Модели от този тип са предпочитани от собствениците на частни къщи. Изборът се спира на продукти с дължина 1700 мм. Те се инсталират в помещения с приемлива квадратура и за големи хора.

Производителите оборудват такива вани с аксесоари за хидромасаж, те имат повече удобство и комфорт. Големите вани са правоъгълни, овални, кръгли, триъгълни. Размерите им са: 1700 × 750, 1700 × 700, 1800 × 700-850, 1850 × 800-850, кръглите модели могат да достигнат 2000 мм в диаметър. Баните, в които могат да се настанят 5 или повече души, се считат за минибасейни.

Джакузи в стандартни размери

Ваните със стандартни размери са подходящи за бани в стандартни апартаменти. Размерите им са 1500 × 700 мм и 1400 × 700 мм с дълбочина 450-600 мм.

Джакузи цени в зависимост от техния размер

Цената на джакузи ваните се определя от следните показатели:

 • клас и дизайн на продукта;
 • аксесоари и допълнителни функции;
 • конфигурация и размер;
 • материалът, от който е направена ваната;
 • броят на инсталираните инжектори;
 • държава на произход и марка.

Ако вземем примера с най евтините джакузита, среден клас които могат да се намерят в България, те започват от 1700 лв и по нагоре

Експертни съвети за това как да изберете джакузи

Когато избирате джакузи, вземете предвид:

 1. Размер и конфигурация. Продукт с дължина 1700-1800 мм и дълбочина най-малко 430 мм се счита за приемлив. Формата се избира, като се вземат предвид личните предпочитания.
 2. Материал. Основните материали за производството на вани са акрил и чугун. Баните също се правят от капил, изкуствен и естествен камък.
 3. Спецификации. Тук се обръща внимание на работата на помпата, нейната мощност не трябва да бъде по-малка от 600 W. Броят и качеството на дюзите, защото те зависят от това как ще работи хидромасажната система.
 4. Допълнителни функции. След определяне на целите, за които е закупено джакузито, се установяват функциите на аеро или турбомасаж. Комфорт ще осигурят дръжките отстрани, силиконовите облегалки за глава, стълбите. Допълнителните функции включват подсветка, функция ултразвуков масаж, ароматерапия, музика.

Всички продукти, независимо от страната на производство, трябва да отговарят на общоприетите световни стандарти.

За да може джакузи ваната да донесе само удоволствие, трябва да обърнете внимание на всички нюанси при избора на този продукт. След монтажа се погрижете добре за това, това ще позволи на продукта да служи дълго време.

Източник - AquaEM.com

1
Дайте Червен картон на хлебарките.
Какви видове консултации има при работата с профес...