Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (655 words)

6 Стъпки по време на ексфолиране на лицето вкъщи.

Ако мечтаете да имате по-мека, по-равномерна кожа, сигурно сте мислили да включите ексфолирането във вашата рутина. Ексфолирането на лицето може да изглади грубата кожа и дори да помогне на някои лечения по кожата да работят по-добре! Трябва обаче да използвате правилния вид ексфолиация за вашия тип кожа, за да постигнете най-добри резултати и да избегнете дразнене. Най-добре е да се консултирате с дерматолог за това как да ексфолирате лицето си. В зависимост от вашите нужди има редица продукти и медицински процедури, които можете да опитате.

Използване на ексфолиращ скраб у дома

 1. 1. Издърпайте косата си назад. Ако имате дълга коса, издърпайте цялата от лицето си и я закрепете с ластик за коса. Ако имате бретон, може да се наложи лента за глава или фиби, за да ги задържите и одръпнете от лицето си.
  Някои ексфолиращи продукти са крехки или пищни, така че е най-добре да избягвате попадането им в косата!
 2. 2. Почистете лицето си с обичайното си почистващо средство. Ще получите най-добри резултати, ако почистите кожата си, преди да я ексфолирате. Напръскайте малко хладка вода и нанесете любимия си почистващ препарат с върха на пръстите си, след което го изплакнете с още хладка вода. За да предотвратите дразнене, изберете нежно почистващо средство, което не съдържа груби съставки като алкохол, парфюми или оцветители. Не използвайте гореща вода, тъй като тя може да раздразни и изсуши кожата ви.
 3. 3. Нанесете ексфолианта си с кръгови движения с върховете на пръстите си. Какъвто и ексфолиант да използвате, подгответе го за работа. Може би сте решили да направите скраб у дома или може би сте закупили продукт в магазина. Така или иначе, нанесете ексфолиращата паста върху чистата си, мокра кожа. Използвайте върховете на пръстите си, за да втривате внимателно пастата с кръгови движения върху цялото си лице за около 30 секунди.
  Използването на върховете на пръстите ви е най-безопасният начин да нанесете скраб, без да дразните кожата си. Ако използвате гъба, четка или кърпа, поддържайте движенията си много кратки и леки. Не втривайте ексфолианта в кожата си!
  Не ексфолирайте, ако имате отворени порязвания, рани, слънчево изгаряне или активен херпес.
 4. 4. Изплакнете скраба от лицето си с хладка вода. Измийте цялата ексфолираща паста с топла, не гореща вода. Уверете се, че сте премахнали целия скраб, в противен случай лицето ви ще бъде лепкаво или зърнесто от остатъците от скраба. Можете да използвате чиста, суха кърпа, за да изтриете внимателно излишната вода, но оставете лицето си малко влажно, за да направите овлажнителя, който ще сложите по-ефективен.
 5. 5. Нанесете овлажнител със слънцезащитен крем. Веднага след като сте готови с ексфолирането, докато лицето ви е все още влажно, нанесете малко овлажнител. Това ще помогне да се предотврати изсушаването на кожата ви, което може да причини дразнене, пробиви или пилинг. Изберете овлажнител, който не е комедогенен (няма да запуши порите ви) и има SPF (слънцезащитен фактор) от поне 30, за да предотвратите увреждане от слънцето. Кожата ви може да е изключително чувствителна след ексфолиране. Изберете нежен овлажнител, който не съдържа сурови съставки, като алкохол, багрила, парфюми или парабени.
 6. 6. Експериментирайте, за да намерите идеалния график за ексфолиране. Някои специалисти по грижа за кожата съветват ексфолирането да не е всеки ден. Ако обаче кожата ви е суха, чувствителна или лесно се дразни - или ако използвате особено силни ексфолианти - може да се наложи да го правите по-рядко, веднъж седмично. Ако не сте сигурни колко често да ексфолирате, попитайте Вашия лекар или дерматолог.

Ексфолирането твърде често или твърде агресивно може да доведе до контрапродуктивност, оставяйки ви с увредена, груба или възпалена кожа.

Как да ексфолирате кожата на лицето си много лесно, без да се притеснявате за здравето ѝ?

В Нектейн са на разположение професионални ексфолиращи уреди за домашна употреба, които вършат перфектно почистване на кожата на лицето и заместват всички познани ексфолианти, без да и вредят и без да правите опити с кожата си. Почистват всичко вредно над и под кожата. Така спокойно бихте достигнали до забележителни резултати и кожата на лицето ви ще е благодарна.

1
Панталонът- свободата да бъдеш жена
Басейн в лятната ни вила