Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (639 words)

Огнено шоу

ogneno-showw

Огненото шоу е нов вид изкуство.Много хора са чували за нестинарското шоу.

Но ако попитате обикновен човек какво е това, тогава най-вероятно той ще каже само нещо като: „това е, когато танцуват с огън и фойерверки“.

Всъщност огненото шоу е нов вид изкуство, един от най-необичайните феномени на съвременната масова култура. Посоката е  много сложна и интересна, а пиротехническите специални ефекти не винаги я придружават.

Смята се, че нестинарското шоу се появи сравнително наскоро - в края на миналия век. Това всъщност не е така. Пожарното шоу е толкова древно явление, че е невъзможно да се установи къде точно и кога е възникнало. Предполага се, че първите огнени шоута са организирани от жителите на Самоанците.

Първоначално игрите и танците с огън бяха специален военен ритуал „айлао“, по време на който мъжете доказваха смелостта си, жонглирайки с горяща тояга или запален боен нож. По-късно всички самоанци и самоанци можеха да участват в огнените представления. Такива очила се наричат ​​"шива афи".

Местните жители все още наричат ​​традиционните огнени шоута по този начин.преминавайки към Самоа. Много от нещата, които самоанците са използвали по време на ритуали, като poi, се използват в съвременните огнени шоута .

Подобни представления бяха организирани от древните ацтеки в чест на Шиутекутли, бога на огъня (сега туристите, които идват в Мексико, могат да ги видят). Спектакълът, наречен "Танц на огъня" или "Танц на ангела", също вкоренен в древни мистични ритуали, може да се види на остров Бали. Можете да гледате традиционни огнени шоута и на други места: в Индия, в Сейнт Лусия, на Малките Антили и в Куба.

Не е необходимо обаче да пътувате до далечни страни, за да видите огненото шоу . От средата на 90-те години това зашеметяващо шоу се разпространи по целия свят и сега често украсява всякакви фестивали, партита, тържества и концерти.

Ако по-рано аматьори са били ангажирани с организирането на огнени изпълнения, сега това се прави от професионалисти - пожарникари или, както ги наричат ​​още, спинери. Такива специалисти работят или в големи агенции за събития, или са обединени в шоу групи, шоу проекти, пожарни театри, експериментални групи и т.н.

Сега огнени шоута могат да се видят почти навсякъде, от сватби до големи фестивали като украинския „Фестивал на огъня“, руския „Живи светлини“ и американския „Burning Man“. Подобни събития се организират и в Беларус. Illizium организира фестивали за пожар в Минск два пъти годишно - това е откриването на така наречения „пожарен сезон“ - събитие се провежда в средата на пролетта, а закриването е събитие в средата на есента.

В днешно време огнените шоута са станали толкова важна част от развлекателната индустрия, че са включени в репертоара си от най-добрите развлекателни организации в света, например Cirque du Soleil.

Сега в света има следните видове  огнени шоута :

Традиционни  огнени шоута, които включват полинезийски културни елементи, местни костюми, местни танци и др. За съжаление те са много редки в страните от ОНД. За да видите представления в етнически стил, трябва да отидете в Самоа, на местното Световно състезание за огнени ножове или на фестивала в Самоа.

Класически  огнени шоута , по време на които художниците изпълняват трикове с разнообразен реквизит. Понякога включва "поглъщане на огън" и "дишане на огън". На огън шоуто е  често допълнена с пиротехнически специални ефекти , противопожарни оръдия , както и хора на кокили проходилки.

Театрални огнени шоута , в които огненото шоу действа като един от елементите на драматичната продукция. Обикновено театралните представления използват по-сложни костюми и реквизит от класическите представления. Но сложността на триковете в такива представяния обикновено е по-ниска, отколкото в класическите.

Еротичен огън показва, че съчетава елементи на бурлеска, екзотични танци и танци с огън. Основната роля в тях играе танцовият компонент. Изпълнителят с минимум дрехи танцува съблазнително на езици на пламъка, а публиката гледа със затаен дъх - това е, което може да се види по време на подобни изпълнения.

Комедийни огнени шоута , които представляват забавна смесица от жонглиране, нестинарски танци, изправяне и комедия.

1
Ползи от транспортния бизнес
Поглед в бъдещето на електропастирите