Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (640 words)

Как да снимам деца?

10

Копирайте и проучете

Да, чухте добре. Няма нищо лошо в копирането на снимки на други хора. Ако видите снимка, която наистина харесвате, повторете я.

Първо, никога няма да направите напълно идентична снимка, защото детето ви не прилича на модел на друг фотограф, техниката ви е различна и сто други фактора просто няма да ви позволят да повторите една към една точно същата рамка като тази на друг автор.

Ние обичаме да предоставяме най-добрите възможности за нашите модели и реално правим всичко по силите си да задоволим нашите клиенти, независимо дали става въпрос за рожденни дни, кръщенета и сватбена фотография.

Можете да прочете също и за нашата работа и статията ни за детска фотография.

Но трябва да копирате смислено. Трябва да разберете как авторът е направил своя снимка и да използвате неговите техники и да сведете до минимум недостатъците.

За да направите това, на първо място, трябва да изучите снимката, която ще повторите.

Разберете как е изложена светлината, каква леща е използвал авторът и какви цветове присъстват в картината. Това е много важен и необходим процес, който не само ще ви позволи да създадете много красива снимка на детето си, но и ще научите нови техники.

Ето пример:

Това е снимка на един от най-известните детски фотографи Джак Олсън. Почти цялото му портфолио се състои от работа, извършена при залез слънце с помощта на слънчева светлина и заглушени, топли цветове.

Какво представлява тази снимка?

Сила на звука. Забележете, че в кадъра има снимки на преден, среден и отдалечен кадри. Рязкостта на момичето, но в същото време предният план и фонът се размиват, засилвайки илюзията за обем. Как Джак постигна това?

Той използва портретна леща с фокусно разстояние 85 мм и най-широка бленда f / 1,2. Между другото, този обектив се счита за един от най-добрите в света по отношение на своята красота. Скъпо е, но си струва парите.

Закон. Момичето разглежда колоните, осветени от залязващото слънце. Тя не просто стои и позира за фотограф, а прави бизнес. И заедно с обема се създава надничащ ефект, сякаш татко и мама се отпускат сред природата, правят малък пикник и в същото време наблюдават дъщеря си, без да се намесват в нейния процес на опознаване на света.

Блясък. Джак Олсън избра най-любимото време от всички фотографи - златния час. По това време, час преди залез (в случая няколко минути), се получават най-красивите снимки в света. Светлината е мека, сякаш обгръща детето и създава допълнителен обем.

Фотографът позиционира своя модел така, че слънчевите лъчи да влязат в рамката и да създадат мъгла. И осветяваше предния план със светкавица или рефлектор.

Всички тези фактори заедно му помогнаха да създаде наистина красив и интересен кадър. И можете спокойно да използвате тези техники, когато снимате децата си.

Как да спечелите малък модел

Игри

Има един безспорен плюс при заснемането на улицата - можете да снимате детето, докато то играе, тича и общува с други деца. По-лесно е да уловите добър кадър, защото детето е унесено и не обръща внимание на фотографа.

По време на студийни фотосесии всичко е много по-сложно. Детският фотограф трябва да бъде малко педагог, психолог и приятел на детето. Необходимо е да вдъхнем доверие на малкия модел, да привлечем вниманието й, да направим детето интересно. 

Много е приятно да се чувстваш като астроном или Малък принц, особено ако родителите предварително прочетат съответната приказка на детето. А за фотографа това е само подарък при създаването на страхотни снимки.

Затова помислете предварително как можете да плените бебето. Това ще улесни много процеса на снимане за вас. 

Включете родители

Не забравяйте да включите родителите не само в процеса на снимане, но и в игрите с бебето. В крайна сметка никой не познава детето си по-добре от мама и татко. Те ще могат да намерят подход към бебето и да му помогнат да преодолее страха от камерата.

И детето ще бъде много по-интересно и по-спокойно да играе с родителите.

0
Как избирате добър фотограф?
10 Правила за сватбата, които да нарушите!