Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (535 words)

Как да заснема портрет?

3

Когато снимате портрет, можете да се справите без специално оборудване. Основното тук е артистичността и естествеността на модела. Взаимното разбирателство между фотограф и модел, спокойна атмосфера, позитивно настроение са основните фактори за създаване на добър портрет, както и адекватна камера с пълен кадър.

В нашият екип има множество експерти в заснемането на портрети. Фотографирането на хора е наш специалитет и ние се отнасяме професионално към това. Препоръчваме Ви да прочетете наша статия за сватбен фотограф в София!

Освен това има и някои други правила за правене на портрети.

  1. Опитайте се да не снимате „челно“, когато е възможно. Изобщо не е необходимо моделът да гледа в рамката. Дори и обратната страна - най-интересните снимки често излизат, когато човек е ентусиазирано ангажиран в някакъв бизнес или гледа встрани в мисли. Важно е в такива моменти моделът да не се напряга и следователно да изглежда естествено в рамката.
  1. Когато снимате портрет, уверете се, че във кадъра има възможно най-малко ненужни предмети, които отвличат вниманието от модела (мебели, други хора и т.н.). Премахнете всичко, което не е свързано с обекта на вашия изстрел .
  1. Портретите отблизо могат да бъдат интересни, когато в кадъра се вижда само лице или част от лице. Това ви позволява да увеличите визуалното натоварване на всеки елемент от портрета: прическа, козметика или незабръснати ще изпъкнат повече.
  1. Рядко получавате добри снимки, където моделът е разположен строго в центъра. Снимката ще излезе по-естествена, ако поставите човека леко надясно или наляво (но не оставяйте твърде много празно място отстрани).
  1. В случай, че трябва да застреляте човек с пълен растеж на фона на морето или живописните планини, не забравяйте, че не трябва да се опитвате да убиете две птици с един камък: както пейзаж, така и човек няма да работят успешно едновременно. Направете снимката, така че човекът да е центърът на композицията, а планините и морето да създадат качествен фон. Целият пейзаж може да се снима отделно.
  1. Избягвайте да стоите неподвижно: оставете човека да се отпусне и да заеме удобна поза. Също така няма да е излишно да видите пози за снимки на хора.

7. Продължаване на втората точка. Преди да направите снимка, уверете се, че нищо, което разваля снимката, не попада в рамката: далекопроводи за високо напрежение, проводници, пътни знаци, огради, отломки и други боклуци. Нищо не трябва да стърчи от задната страна на модела: фенерче, дърво, клон и т.н.

  1. Всеки кадър трябва да бъде балансиран по композиция: не трябва да има твърде много пейзаж, небе, море, освен ако не е част от художествения план. Идеално е да се спазва основното правило на композицията (правилото на Златното сечение): изображението трябва да бъде разделено хоризонтално и вертикално на три части, а ключовите елементи на сюжета (очи, глава, уста) трябва да бъдат разположени в пресечната точка на тези три части.
  1. Преди да направите снимката, обърнете внимание на дрехите на модела. Тя трябва да седи добре, да бъде чиста, без петна и т.н. За да скриете такива дефекти, рамката може да бъде пренаредена.
  1. Когато снимате портрети, е много важно да наблюдавате дълбочината на рязкост . Само портретът на модела трябва да бъде напълно остър в рамката и дори тогава не винаги. Размитият фон винаги е много полезен за портрети и фотосесии . Когато се фокусирате, уверете се, че очите ви са винаги на фокус.
0
10 Правила за сватбата, които да нарушите!
Как да излеем гнева си, но здравословно?