Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (544 words)

Как да излеем гнева си, но здравословно?

Неконтролираният гняв може да ни направи нещастни и в действителност оказва отрицателно въздействие върху нашите отношения със семейството, с приятелите, с колегите, а дори и с непознати. Ето защо е необходимо да придобиете някои умения за управление на гнева.Неконтролираният гняв може да ни направи нещастни и в действителност оказва отрицателно въздействие върху нашите отношения със семейството, с приятелите, с колегите, а дори и с непознати. Ето защо е необходимо да придобиете някои умения за управление на гнева.

Съществуват техники за управление на гняв, които ще ви помогнат да промените начина на изразяването му. Ако случайната проява на раздразнение може да бъде здравословна за освобождаване отрицателни емоции, тя може да се окаже много вредна, ако се случва с известна последователност. В действителност постоянното състояние на раздразнение или гняв има отрицателно влияние върху здравословното състояние на човека. Ето някои съвети за контролиране на гнева:
Не бъдете импулсивни, но преди да реагирате, пребройте до десет – често това се оказва наистина от решаващо значение за успокояване на нервите, особено ако сте импулсивни по природа. Ако съществува възможност, отдалечете се от човека, който ви е ядосал, тъй като това ще ви помогне да се овладеете. Това ще ви помогне да се успокоите и да преразгледате ситуацията.
Рационализирайте гнева си – не е нужно да крещите, за да убедите някого, че имате право. Представянето на интелигентен аргумент обикновено е много по-ефективен, отколкото яростта. Все пак не е задължително да убедите другите в правотата си.
Физическата активност може да даде отдушник на емоциите, особено ако имате чувството, че ще се взривите. Изберете разходка или джогинг, плуване, вдигане на тежести, или просто се движете нагоре и надолу по стълбите – можете да получите същия адреналин, който се произвежда при изливане на гнева, но в тези случаи без сблъсъци и без нежелани последствия.
Обмислете внимателно какво ще кажете иедва след това отворете устата си – разгледайте и внимателно преценете вашите мотиви и всяка вечер преди да си легнете, си направете интроспективен анализ на вашето поведение.
Вместо да се съсредоточавате върху това, с което даден човек ви кара едва ли не да полудеете, постарайте се да разрешите проблема. Това означава, че вие също трябва да бъдете подготвени да изслушате версията на другия човек и вероятно да отхвърлите някои ваши предразсъдъци.
Не пренасочвайте гнева си – ако сте ядосани за нещо, понякога сте склонни да излеете гнева си върху хора, които нямат нищо общо, но това не разрешава нищо. Необходимо е да намерите причината за чувството на безсилие и да компенсирате това с неща, които могат да ви накарат да се чувствате добре.
Освободете се от лошите чувства – омразата и негодуванието изтощават и могат да доведат до катастрофални последици. За да се избегнете излични стресови ситуации, проявявайте разбиране, търпимост и прощавайте. Заменете гнева с равнодушие.
Стремете се да разпознавате и да разбирате чувствата и нагласите на хората. Бъдете искрени и вземайте предвид обстоятелствата, които засягат даден момент. Опитайте се да а, опитвайки се да анализирате проблема през очите на другия човек. Това ще бъде голяма стъпка по пътя ви да контролирате гнева си.
Мислете позитивно! Шегувайте се, за да облекчите напрежението – смехът наистина може да помогне за намаляването на стреса и да избегнете гнева. Използвайте техниките за дълбоко дишане, релаксация, визуализация, слушайте релаксираща музика, практикувайте медитация и йога.

Источник - На пазар

0
Как да заснема портрет?
Откъде да поръчате доставка на храна за вкъщи в Со...