Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (683 words)

Топ 10 съвети за начинаещи шофьори

Mlad-shofior Съвети за млади шофьори

 

Какво трябва да знаят младите шофьори преди да натрупат необходимия опит? Автомобилът е съвкупност от сложни механични и електрически системи, които работят заедно. Трябва да знаем как да следим за нивото на маслото и охлаждащата течност, да разчитаме правилно светлините на таблото и да не рискуваме когато не знаем какво да правим.

1. Бъдете реалисти.

Не подценявайте ситуацията. Ако вие сте млад шофьор е добре да погледнете философски на нещата и да си дадете реална сметка за отговорността, която удобството на шофирането носи със себе си. Автомобилът е голяма машина, която произвежда голяма мощност. Приемете себе си за начинаещ, без значение дали имате натрупан опит зад волана със семейния автомобил на междуградските пътища или някой голям паркинг.

2. Гледайте показателите на таблото.

Тук не става дума да следите само текущата скорост и наличието на гориво. Всички датчици там са направени с цел да дадат информация на шофьора относно температурата на охлаждащата течност, налягане и количество на моторното масло, разход, проблеми по електрическата част, системи за сигурност и много други според модела.

3. Проверявайте редовно флуидите на автомобила.

Добрият шофьор има изграден навик да вдига капака през определен интервал. Дори и всичко под капака да ни е непознато, винаги можем да се ориентираме какво е нивото на охлаждащата течност и моторното масло. Шофирането без достатъчно количество антифриз и масло могат да съсипят двигателя само за няколко километра.

4. Слушайте внимателно!

Не какво ви се говори, а как работи автомобила. Най-добре вечер, защото тогава няма толкова трафик, респективно и шум. Инструкторите обичат да казват, че добрият шофьор винаги трябва с едното ухо да слуша шума на мотора. И не само. Има ли шум от скоростната кутия, как се държи автомобила в завои, преминава ли добре през неравностите, влизат ли добре скоростите и други.

5. Не шофирайте с износени или дефектирали гуми

Гумите са вашия контакт с пътя и те определят в голяма степен поведението на автомобила. Ако гумите ви са прекалено износени рискувате да загубите контрол при завой или по-рязко спиране. Ако не сте правили скоро реглаж на предницата рискувате да износите неравномерно гумите и да нямате възможността да ги използвате оптимално.

6. Проверявайте си светлините

Да, колкото и банално да звучи, светлините са единствения начин да покажем на участниците в движението каква маневра възнамеряваме да направим. Научете се сами да сменяте крушките (ако е възможно) и използвайте само предназначените за вашия автомобил. Често шофьорите слагат крушки, които осветяват пътя по-добре от стандартните, но това е за сметка на тези, които пътуват в насрещното движение.

7. Посещавайте често сервиз.

Ако забележите особен шум или осезаема промяна в поведението на вашето МПС, то най-добре отидете до сервиз възможно най-скоро. Ако нямате възможност по-добре хванете такси или ползвайте градски транспорт. Безспорно е по-добра опция от това да тръгнете с неизправен автомобил. Сигурността трябва да е на първо място за вас.

8. Оставете емоциите и самоувереността настрана

Дори и да имате нелегално натрупан опит за волана или просто имате бензин в кръвта и даването на газ е страхотно изживяване за вас, като млад шофьор вие сте все още начинаещи. Опитът се трупа с каране, много километри и изграждане на навици.

9. Спазвайте знаците и ограниченията

Те не са там за да ни пречат. Вярно е, че понякога са прекалено превантивни, но това е съобразено с превозни средства от много различни категории и класове. Пътните знаци и маркировка са там за да ни информират относно задължителния норматив за безопасност на движението. Спазвайте ограниченията и обръщайте внимание на средствата за пътна сигнализация.

10. Подберете внимателно първата си кола

Първата кола е тази, която реално ще ви направи шофьори. Това е съпроводено с леки удари на паркинг или поради несъобразена скорост. Затова е добре първият ви автомобил да е масов. Това ви гарантира, че лесно ще се намират резервни части и поддръжката няма да е скъпа. 

Не се хвърляйте на големи и мощни двигатели. В ръцете на един млад шофьор с по 40 учебни часа кормуване всеки автомобил над 120 конски сили е прекалено мощен. 

Обърнете внимание на по-икономичните модели. Така ще намалите разхода за гориво и ще можете да си позволите да карате повече и да трупате опит.

 

2
Блиндирани врати със скрити панти – функционални п...
5 СЪВЕТА ПРИ ИЗБОР НА ПРАВИЛНИТЕ МЕБЕЛИ ЗА ВАШИЯ Д...