Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (903 words)

Защо са ни необходими ветробрани за автомобила

Ако климатичната система в колата ви вече не издухва студен въздух, защото извършването на скъпи ремонти не е възможно, вероятно сте се запознали с метода на охлаждане, който някои описват като "460 климатик" - означава 4 свалени прозорци със скорост 100 км в час. Пробвате с колко точно да отворите всеки прозорец, за да създадете баланс, който увеличава максимално напречния вятър и свежда до минимум неприятното пукане на уши в колата. Но колкото и да се опитвате, вие и косата ви в крайна сметка сте разрошени. Дано да не отивате на място, където това е от значение. :D

Ако има дъжд, вентилацията с отворени прозорци означава пръскане по лицето и капки по подлакътниците. И ако трябва да паркирате на гореща, пряка слънчева светлина, оставянето на прозорците отворени за вентилация (дори малко) е очевиден показател за крадците, че съдържанието на вашето превозно средство вече е по-достъпно за тях.
Докато отворените прозорци осигуряват чудесен начин за охлаждане когато шофирате, неприятният шведски вятър вътре в превозното средство може да съсипе идеално добрия ден за косата ви. Дефлекторите на вятъра пренасочват въздушния поток, за да премахнат този проблем, без да се жертва вентилацията.
Дефлекторите за вятър са проектирани да отстранят тези проблеми. Но може би се чудите дали наистина са толкова ефективни, колкото твърдят, че са? Те всъщност пазят ли от дъжд? И добавят ли допълнителен шум при скорост?

Дефлекторите са ефективни при всички тези неща, защото вършат работата си изключително добре. Забелязахме също, че дефлекторите се продават успешно и последователно година след година. Важно е да се отбележи, че когато карате с висока скорост със свалени странични прозорци, нито един дефлектор не може напълно да премахне шума от вятъра и турбуленцията. Винаги ще има такива. Намаляването на шума от вятъра ще бъде най-забележимо при шофиране в градове или селски пътища, където скоростта е умерена.
Друг логичен въпрос, който трябва да се зададе, е защо производителите на превозни средства не ги поставят като стандартно оборудване? Отговорът е прост - производителите произвеждат най-рентабилните автомобили и камиони, които се харесват на най-широк кръг купувачи. Тъй като не всички искат предпазители за дъжд и вятър, те се считат за разход с твърде малка възвръщаемост.
Климатик срещу отворени прозорци: ефектът върху икономията на гориво
Отвореният прозорец променя аеродинамиката на превозното средство по такъв начин, че бързо движещият се въздух да се изтегля вътре в автомобила. Дефлекторите на вятъра блокират тази промяна, като пренасочват въздуха към дъга, която се движи около страните на превозното средство. Намаляването или елиминирането на въздушния поток в колата също намалява вятъра, което затруднява работата на двигателя ви и изгаря повече гориво. Колко точно гориво може да се спести от дефлекторите за вятър, ще варира в зависимост от скоростта, общото тегло на автомобила и други фактори.
Чрез елиминиране на голяма част от влаченето, което идва от въздуха, влизащ във вашия интериор, ветробраните ви позволяват да се наслаждавате на ефективна вентилация, избягвайки наказанието за пробег на гориво, което се случва при напълно отворени прозорци. Икономията на гориво при много превозни средства трябва да бъде по-добра при отворени прозорци, ветробрани и изключване на климатика, отколкото при включени прозорци и включване на климатик.

Дефлекторите за вятър предлагат предимства, дори и без отворен прозорец

Тези, които никога не шофират с отворени прозорци, може да виждат ветробраните като ненужен и допълнителен разход. Ще отбележим, че тъй като вятърните дефлектори служат като аеро парчета, те насочват водата далеч от стъклото на страничния прозорец. При дъжд това значително намалява количеството вода, което преминава през страничните ви прозорци. В резултат на това водата е възпрепятствана да се „издува“ в басейни, които пулсират бързо през прозорците. И тъй като това не се случва, солевият спрей, мръсотията и други замърсители на пътя не се отлагат по цялата повърхност на прозорците. При отстраняване на тези фактори страничните прозорци остават много по-чисти, а зрението не се замъглява. Автомобил с монтирани ветробрани
Мръсотията и песъчинките, оставени на страничните прозорци, създават много влачене на моторите на прозорците за захранване, рамената на регулатора на прозорците и други компоненти, които се движат при вдигане и спускане на стъклото. Може да не изглежда много, но с течение на времето допълнителният стрес кара тези движещи се части във вашата врата да се износват по-бързо. След повреди на регулатора, причинени от прозорци, замръзнали от лед, абразивното влачене е следващата водеща причина за повреда. Така по-чистото стъкло, което е резултат от използването на вятърни дефлектори, също може да ви спести пари от скъпи ремонти в дългосрочен план. Ветробраните помагат да се предотврати пробив в автомобила
Шофьорите, които имат достатъчно късмет, за да имат място в гараж на паркинг, където слънцето никога не свети, не е необходимо да поддържат прозорците полуотворени за вентилация и нямат нужда от предпазител за дъжд, който да прикрие отвора. За повечето от нас, които паркират на слънце и се нуждаят от въздух, преминаващ през колата, тъмният нюанс на предпазителите от дъжд изпълнява ефективна работа за прикриване на факта, че прозорците са отворени сантиметър или два. За да избегнат подозрения и откриване, повечето крадци се придвижват бързо през паркинг, търсейки най-лесните превозни средства, които да ограбят. Тъй като нямат време да забавят темпото и да прекарват времето си в разглеждане отблизо на всяка кола или камион, обикновено никога няма да забележат леко отворените прозорци, когато са налице ветробрани.

Ползите от ветробрани са много и сложите ли ги веднъж на автомобила си - ще се чудите как сте живяли без тях.  Така че не се колебайте да си взете възможно най-бързо. Гарантирам, че няма да съжалявате.

0
Идеи за външна ограда от дърво
Авточастите - какво трябва да знаем, когато пазару...