Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (507 words)

Градският транспорт в столицата - полезна информация и съвети

IMG_20191202_194903-e15760982302751 градски транспорт софия

Столицата е представител на всички видове публичен транспорт, изключение прави единствено водния транспорт.

Градският транспорт в София може да се похвали с огромна мрежа от транспорт с автобуси, тролейбуси, трамваи и метро. Понастоящем, към март 2020 година, на разположение на пътуващите са 100 автобусни линии, 14 трамвайни линии, 10 тролейбусни линии и 2 метро линии.

Значима част от живота на обществения транспорт е софийското метрото със своите две действащи линии (Люлин - Младост; Надежда - Лозенец), които преминават през голяма част от кварталите на София. На финалната права е и строителството на третия лъч на метрото. Третата линия ще обслужва пътници от Горна баня до Левски, като ще преминава през централната градска част и много обществени обекти (Софийски университет, Национален дворец на културата, Център по хигиена, Медицинска акдемия, Нов български университет, Военна академия, Театър София, Малък градски театър и много други). Към март 2020 година общата дължина на метро линиите е 40 километра. Двете действащи метро линии обслужват общо 35 метростанции, като повечето от тях осъществяват връзка с другите видове транспорт - наземен, железопътен и въздушен транспорт. Метрото осигурява директна връзка с жп гари, автогари и летище София (терминал 2).

Говорейки за железопътен транспорт е важно да споменем, че София разполага с 8 железопътни гари (Централна, Смирненски, София-Север, Илиянци, Подуене, Искър, Захарна фабрика, Горна Баня, Надежда, Обеля и Бакърена фабрика) , които обслужват пътници по 5 направления. Част от маршрутите на националния превозвач влизат в рамките на т.н. градска железница, която е добра и бърза алтернатива за придвижване между някои столични квартали, които са по-отдалечени.

Столицата разполага и с нощен транспорт, който обслужва големите квартали на столицата (Люлин, Младост, Обеля, Студентски град, Левски, Овча купел, Красна поляна, Гоце Делчев, Иван Вазов и други. Общо 4 нощни линии преминават на всеки 40 минути от полунощ до 4:00 ч. сутринта. Срещу скромната сума от 2 лв. всеки може да се придвижи до по-голямата част от столичните квартали. Нощният транспорт е много добра алтернатива на скъпите и понякога измамни таксита.

Друга полезна информация за всеки пътник е кога са първите и последни превозни средства - първите потеглят малко след 4:00 часа сутринта, а последните малко след 00:00 часа. В ранните часове, както и след 20:00 часа вечер, трябва всеки да е наясно, че по-голямата част от линиите са с разредени интервали на движение. Интервалите в активната част на деня са между 5 мин. и 1 час в зависимост от пътникопотока.

София разполага с много добра информационна система.  За жалост по-голямата част от големите градове в страната не могат да се похвалят с такава. Всяка една спирка е оборудвана с информационна табела, която дава информация за преминаващи превозни средства и техните маршрути. По-голямата част от спирките разполагат и с електронни информационни табла, които показват в реално време информация за пристигащи превозни средства.

Общественият градски транспорт е достъпен за всеки срещу сумата от 1,60 лв. за еднократен билет или 4 лв. за еднодневен билет.  Възможни са и други опции за пътуване като тридневен билет, пакет талони от 10 билета, зелен билет и други.

Желаем приятно пътуване на всички жители и гости на столицата!

3
Дървени часовници – стилна декорация във всеки дом
4 причини да не посетите Гърция