Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (766 words)

Защо трябва да обмислите поставяне на паркет от дърво

Къде отиде цялата настилка от дървен паркет? По едно време изглеждаше, че всеки съвременен дом от средата на века разполага с кухня, трапезария, дневна или тоалетна с тези геометрични плочки от твърдо дърво, използвани за пода. Днес обаче търговците на дървени подови настилки изглежда нагледно показват екзотичните си настилки от твърда дървесина най-отпред, докато кашончетата с настилки от дървен паркет изчезват в задната стая. И много домове са покрили паркета си с керамични плочки, инженерно дърво, луксозни винилови дъски или ламинирани дъски.

Еволюцията на паркетните настилки

Едно време истинският паркет от твърда дървесина беше признак за голямо богатство, тъй като тези настилки бяха резултат от фини майстори, старателно изрязващи и монтиращи малки парчета от твърда дървесина в уникални и художествени геометрични шарки на пода. Най-ранните истински паркетни твърди подове датират от 16 век, когато богатите аристократи започват да го полагат върху мраморна настилка. Различните видове дървесни подове са били основни векове наред, въпреки че американските домове ги покривали с килими в следвоенната ера. През тази следвоенна ера килимът царува във всички, освен най-хубавите домове, където все още може да се види паркет от твърда дървесина, включително паркет.

Всичко това се промени, когато производителите на подови настилки започнаха масово да произвеждат тънки паркетни настилки с размери 8 до 12 инча през 60-те и 70-те години. Създавайки инженерни плочки от дърво с парчета фурнир от твърда дървесина, подредени в геометрични шарки, производителите направиха възможно за почти всеки да създаде облика на много скъп паркет. И тъй като настилките използваха само тънки фасети от твърда дървесина, разходите за тази настилка бяха много разумни. Какъв е резултатът? Стотици хиляди домове изведнъж използваха паркет за подови настилки навсякъде, често премахвайки килима си, за да го направят.

Предимства на паркет от твърдо дърво

Но всичко старо става ново и паркетът е готов да се върне, отчасти благодарение на факта, че потребителите сега намират носталгичен апел към подови настилки, преобладаващи в модерните домове от средата на века. Днес паркетните настилки не се разглеждат като евтино копие на стари паркетни подове, а като ретро почит към 70-те и 80-те години. И подобрените продукти също направиха паркетните настилки отново по-популярни. Вместо настилки с опростени успоредни шарки или такива в стил рибена кост , вече са налични десетки допълнителни модели. И където някога основните варианти на дървесина са били дъб и клен, настилките за паркет сега могат да бъдат намерени от много други твърди дървесини, включително някои екзотични.

Паркетните настилки се монтират по-лесно от дъските от твърдо дърво. Монтажът с лепило означава, че не се изисква заковаване на пирони. Лепилото на базата на уретан има работно време 60 минути, което ви позволява да отделите достатъчно време за усъвършенстване на поставянето. Тъй като настилките са тънки, те се режат лесно с трион.

Днешните настилки от паркет от твърда дървесина са от масивна дървесина, а не от инженерни продукти с фурнировани слоеве. Предлагат се много модели. Многослойната конструкция на всяка настилка придава дълбок, 3D вид. Готовите настилки са стандартът. Можете да намерите паркетни настилки в много цветове, като вече са нанесени много твърди и издръжливи полиуретанови покрития. Няма неразбория или миризми от обработка.

Паркетът е перфектен избор за подови настилки за пресъздаване на модерни стилове от средата на века.

Недостатъци на паркет от твърдо дърво

Има няколко недостатъка на паркетните настилки:

Тъй като паркетът е от истинско дърво, производителите препоръчват да инсталирате този продукт с по-висок клас. Тази настилка не се препоръчва за мазета.

Настилките са доста тънки, на около 5/16 инча. За тези настилки няма голяма структурна стойност и ако основната рамка не е солидна, тези етажи могат да се огъват под краката.

Готовността за изпозлване на паркет показва уникален вкус. Бъдещите собственици може да не го харесат, освен ако не оценят модерните стилове от средата на века.

Опциите за довършителни работи са ограничени. Тънкият слой дървесина означава, че е възможно само леко шлифоване. Редуващи се посоки на дървесната шарка също усложняват шлифоването. При довършването на тези настилки трябва да се подхожда много внимателно.

В обобщение

Паркетните настилки от твърда дървесина се радват на възобновяване, с по-нови продукти, които използват масивна твърда дървесина, а не фурнирована конструкция и предлагат много възможности за модели и облицовки. Те са сред най-лесните от всички инсталации за твърди подови настилки от твърда дървесина и са идеално приспособление за имитиране на модерния класически стил на модерния декор от средата на века. Някога ограничен предимно до домашни твърди дървета като дъб и клен, сега има много други видове, като пекан, тик, ясен и бамбук. За собственик на дома, който предпочита масивна твърда дървесина, паркетните настилки предлагат достъпна, лесна за инсталиране опция.

Фабрика за масивен дъбов паркет и продукти от дъб
Камчийски Дъб ЕООД

https://www.kamchia-oak.com/

1
Каква цена трябва да заплатим за услугата „кърти, ...