Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (499 words)

Кариера и професии в България, кои са най-търсени и къде има криза за кадри

Най-новите обяви за работа са в Jobs Help BG Най-новите обяви за работа са в Jobs Help BG

Кариера и професии в България, кои са най-търсени и къде има криза за кадри.

За съжаление, въпреки думите на премиера на България, работните места са изключително малко, имейки в предвид текущото население на държавата ни и ежегодно завършващите ученици и студенти, които се вливат в пазара на труда. В момента, цените растът, а заплатите тънеят, за огромно съжаление. Все повече професионалисти, както и такива без професионален опит се насочват към чужбина, дори като общи работници, само и само за по-добро заплащане. Докато тук, професионално квалифицираните намаляват, но и не само те. В сайтове за обяви, като jobs.bg и zaplata.bg има изключително много обяви за работа, за голямата част от тях реално, няма кой да кандидатства, защото липсват специалисти в тези области, а в другата част от обявите са компании, които са некоректни към своите служители и редовно ги подменят с цел да не дават заплата, като ги изкарват виновни и т.н. За съжаление, не малка част от фирмите в България, сред които дори и големи компании, включително и чуждестранни, са на подобен принцип, други пък заплащат изключително малко за работни позиции, изискващи тежък труд или излагане на химикали и отровни химически газове и т.н.

Наблюдава се излишък на завършили висше образувание, поради прекалено много завършили ''по-лесните'' специалности, така да се каже. Най-голям спад на работници се очаква в търговията, хотелиерството, здравни работници, инженери, технически специалисти, финансови специалисти, за пазара ан труда между 2020-та и 2030-та година. Според нас, дори тези прогнози са твърде оптимистични, ситуацията е доста по-лоша от колкото всеки би могло да се предположи на този етап.

Има ръст на работни позиции в образуванието, здравеопазването и социална работа. Нуждата от квалифицирани кадри със средно образувание нараства, а кадрите са недостатъчно.

Процентът на безработицата в страната се запазва за последните 2-3 години, тъй като входящия поток от нови кадри на трудовия пазар и изходящия ( напускащите страната ни ), са в приблизително еднакви по величини.

До 2030-та година се очаква не малъко спадане на заетостта с около 35 процента. За 2019-та година, заетоста във възраст от 15 до 64 години е около 70 процента.

Има и оптимистични очаквания, като според държавни излесдвания, щяло да има ръст на икономиката ни през идните три години и броят на работещите в България, щял да се увеличи със около 100 000 човека спрямо тази и миналата година.

На фона на общото намаление на заетостта, при завършилите висше се очертава да има ръст с 3%, като не за всички ще има работа според квалификацията им.

Обещания има за новия програмен период на държавата ни за заетостта за 2021 - 2027 г., като България щяла да получи Евро средства за обучение на работещи, предимно в дигитализация, следователно да се увеличи с някакъв процент професионалната квалифицирана работна ръка.
---------------------------------------------------------------------------
Последвайте мечтите си, намерете новата си кариера в най-новата платформа за обяви за работа - JobsHelp-bg.com | Ако притежавате малък бизнес, голяма компания или сте фирма за подбор на персонал, заповядайте и публикувайте безплатни обяви за работа в Jobs Help BG


РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ СЕГА НА https://jobshelp-bg.com

1
Ремонт София – за мечтаната баня
Причини защо пътуването с кола е най-добрият начин...