Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (933 words)

Девет тайни начина доставчиците на пица за вкъщи да изкарат тлъст бакшиш

Чудите ли се как се случва да попадате на майстори сред доставчиците

на пица за вкъщи, които успяват да ви измъкнат щедър бакшиш, без да се усетите? Е, оказва се, че си има тайни методи, разкрити от студента по социология Алекс Томпсън по време на работата му за пицария в колежански град в Североизтока на САЩ. Отношенията „клиент – доставчик“ се оказват златна мина за научния му труд.

„Поискай си направо!“

Срамът не изкарва прехраната и това е първият полуофициален съвет, даден на Томпсън от мениджъра на заведението. Всички останали подходи са плод на опита на момъка и негови колеги от доставката на пица за вкъщи. Бакшишите са от жизненоважно значение в хранителната индустрия и доста от работещите в нея си осигуряват хляба именно чрез тях. Затова и повдигането директно на въпроса не е повод за стеснителност. Стигмата около искрените разговори за пари наклонява везните в полза на даващия мизерен бакшиш клиент. „Това е просто нещо, което трябва да преодолееш, ако искаш да изкараш някой лев в този занаят“, казва пред Томпсън един 24-годишен студент, който често си е искал пари от състуденти в колежа или по-малки на години клиенти – по принцип унизителен момент.

„Не вземай нищо твърде лично!“

Хората могат да бъдат ужасни, но доставчиците на пица за вкъщи се научават бързо, че ако разговорът не мине добре, няма смисъл да се преживява допълнително. Един работник споделя пред Томпсън, че гневът от лош бакшиш влияе на следващите му посещения при клиенти и създава енергийно негативна спирала за предстоящите възнаграждения за услугата.

„Изглеждай като клиент!“

Един от доставчиците на пица за вкъщи в изследването открива, че му дават повече пари, ако е гладко избръснат – 25% до цели 50% над обичайното. Не че обожателите на калцонето мразят бради, просто студентите го мислели за по-млад без брада и било по-вероятно да му платят щедро, ако си мислят, че е студент като тях и е възможно позициите им да бъдат разменени един ден. „Ей, това хлапе е точно като мен и можеше да съм на неговото място“ вместо „Тоя боклук разнася пици и живее при майка си, за какво да му давам моите пари?“ – ето разликата в мисленето на клиентите.

Ловците на бакшиши избягват стандартните униформи и вместо това се обличат като своята клиентела, а някои дори следят кои мачове вървят по телевизията в конкретната вечер и носят екипи на отбора, които е по-вероятно клиентите им да подкрепят. Има едно злощастно ограничение в този подход обаче: не всеки може да съчетава външния вид на доставчика на пица за вкъщи и купувача. Доказан факт е, че по отношение на бакшишите основен фактор са расизмът, сексизмът, хомофобията и ксенофобията.

„Говори като клиент!“

Един от участниците в изследването открива, че поръчката по телефона може да се окаже голямо предимство, ако запомниш и разчетеш поведението от другата страна на линията. Пияният купувач говори супервъзбудено и със свойски обръщения като „братле“, „пич“ и т.н., а учещият за изпити иска по-отпуснат разговор и съчувствие за предстоящото му препятствие в академичната кариера. Други популярни теми за разговор, използвани от доставчиците на пица за вкъщи, са хитовите кинофилми, спортните отбори, пиячката и дрогата – с две думи, всичко смятано за обект на интерес у клиентите. С жените пък върви по-лекият подход: мек тон на гласа, незаплашителна стойка и лаконичен, но учтив разговор.

„Обичай домашните им любимци!“

„Знаеш ли какво винаги работи? – запитал един доставчик на пица за вкъщи автора на изследването. – Кучетата. Винаги, ама винаги прави комплимент на техните кучета!“. Мили думи и особено заигравка с любимците непременно изкарват щедър бакшиш.

Номерът с касовата бележка

Един от любимите на Томпсън номера идва в края на всяко общуване с клиента, когато той трябва да подпише касовата бележка след плащане с кредитна карта. Ако мястото за оставения бакшиш е оставено празно, доставчикът на пица за вкъщи се обръща към купувача и казва, че шефът му настоява да се попълнят всички полета. Това или принуждава клиента да признае, че е циция, или да се поддаде на пасивната агресия и да се бръкне за допълнително възнаграждение.

Номерът/-ата с рестото

Има няколко начина на прилагане. Първият, и също фаворит на Томпсън, е „невярващите очи“. Когато клиентът закръглява сметката с голяма банкнота и вероятно чака рестото си, доставчикът на пица за вкъщи възкликва широко ококорен от благодарност. Тогава само истински желаещите да оставят лош бакшиш и готови за целта да минат през неудобен разговор купувачи си искат ресто. Друг номер е при малко додаване навръх цената е доставчикът да оставя точно остатъка от парите с думите „Явно вие се нуждаете от тях повече от мен.“ Тогава на този клиент му става неудобно и или се бръква за бакшиш на мига, или го прави при следващото посещение.

Тези с кредитните карти – за финал

Ако има един лесен начин да преметнеш премятащия те доставчик на пица за вкъщи, той е да му дадеш бакшиш през кредитната си карта. Този метод е суперудобен за клиента, но и същевременно сигурен начин да отблъснеш кандидатите да ти донесат храната до дома ти. При тлъст бакшиш доставката ще дойде, и то много бързо и ефикасно, но в напечени вечери тази с предплатен бакшиш минава назад откъм приоритет. Нож с две остриета.

Като няма, няма

Разбира се, понякога просто никой метод не сработва – бакшиш цициите ще си останат бакшиш циции, колкото и чаровен да е доставчикът им на пица за вкъщи. Тези хора биват широко обсъждани в колегията и никой не иска да им извършва поръчката, а ако се наложи, биват оставяни последни на опашката. Затова, когато „забравите“ да додадете някой лев на своя доставчик, запомнете: влизате в клуб, от който трудно ще излезете после каквито и усилия да вложите.

1
Кои са най-модерните щори за 2019 година – ето наш...
Как некоректните фирми за изработка на сайт подвеж...