Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (571 words)

Защо пазарът за доставка на храна ще е напълно различен до пет години

Огромната потенциална печалба е причината компании – междинни звена във веригата за доставка на храна – да работят по-отблизо с ресторантите в търсене на по-добри начини за процесиране на поръчките онлайн.

Полето с доставка на храна за вкъщи и офиса е един от малкото начини за огромен ръст в ресторантския бизнес – принципно белязан от зверска конкуренция, намаляващи възможности за грешки и недостиг откъм брой и качество на работна ръка. Експертите разкриха, че клиентите в световен мащаб купуват повече храна по този начин отколкото в магазините и стават все по-взискателни към услугата. Затова и ресторантите и компаниите за доставка на храна работят за това да посрещат по-добре нужните на този нарастващ отрасъл.

Много от традиционните вериги пицарии карат своите ястия до домовете на своите клиенти от самото начало на съществуването си и вече са създали мобилни приложения за поръчки онлайн и доставка.

Милениълите са най-голямата демографска група, използваща тези апове и уебсайтове, след като вече наближават 30-те, започват семейства, изкарват пари на пазара на труда и искат да се възползват от удобствата на новите технологии, за да си спестят време и да го пренасочат към нещо по-важно и интересно за тях. Чрез доставка на храна за вкъщи този техен проблем намира бързо, лесно и ефикасно решение.

Проблем имат и много от веригите от ресторанти, защото традиционните им продукти бележат глобален спад. Има обаче един сегмент, който в тази среда отбелязва значителен ръст. Това е именно любимата на клиентите доставка на храна за вкъщи и офиса. Тя в момента съставя едва 3% от целия бизнес в световен мащаб, ала специалистите предвиждат тази цифра да расте.

Прогнозите са различни. От Statista например изчисляват приходи от този сегмент от 18 млрд. долара за 2019 и покачване до 24 млрд. за 2023-а, като доставка на храна от-платформа-към-клиент от тази обща сума ще нарасне от 2 млрд. до 3 млрд. Проекцията на Morgan Stanley е далеч по-оптимистична: много по-голяма порция от общите ресторантски продажби ще стават чрез доставки – грубо 40%, или 220 млрд. долара още до 2020 година.

Борбата за вземане на своята част от пая от тези умопомрачителни допълнителни приходи идва със своите предизвикателства. Битуват опасения например, че междинните играчи във веригата – компаниите за доставка на храна, подкопават традиционните връзки между ресторантите и техните клиенти, отнемайки от прякото им взаимодействие. Друга тревога носят таксите на фирмите доставчици, а проблем е и качеството на храната в някои случаи – примерно веригите за бързо хранене се чудят как да се справят с овлажняването на пренасяните до домове и офиси пържени картофки. Най-голямото препятствие обаче е обединяването на толкова многото POS системи между ресторанти и доставчици, както и на процесирането на поръчките.

До пет години ще имаме коренно различна доставка на храна за вкъщи и офиса в сравнение с ранните дни на тази услуга. Към момента тя е още в бебешкия си стадий, където клиентите плащат за трупане на опит, но щом разберат какво точно искат, ще започнат да оказват влияние на цените на основата на това какво са склонни да платят за услугата. Индустрията пък ще се консолидира и компаниите за доставка на храна ще стават все по-малко, като новите и малките ще бъдат поглъщани от големите играчи на пазара. Дронове и ботове ще заменят хора в доставките на малки поръчки и в малък радиус, но това ще зависи повече от развитието на ресторантите отколкото от това на доставчиците.

Така че, ако настоящето ви се струва бързо течащо, затегнете коланите: бъдещето ще ви отвее главите.

1
Няколко известни ястия, които всъщност не познавам...
Потопете се във виртуална реалност с новия Renault...