Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (436 words)

Ангренажни комплекти INA с обтяжни и паразитни ролки и ремъци

В двигателите с ангренажен ремък най-често като първоначален монтаж се използват ролките на INA и ремъците на CONTITECH, GATES и DAYCO. Понеже INA не произвежда ремъци, в ангренажните си комплекти си слага ремъци с OEM-качество - предимно CONTITECH и GATES.

В комплектите на производители на ангренажни ремъци като CONTITECH, DAYCO, ROULOUNDS и се слагат ролки и обтегачи за ангренажен ремък на INA и LITENS - Canada. Ролките GMB се използват най-често в азиатски автомобили.
Всеки автомобилен производител предписва пробег, след който ангренажният ремък трябва да се смени заедно с ролките и водната помпа. Периодично може да се проверява състоянието му, а след изминатите километри директно е добре да се постави нов. Скъсаният ангренажен ремък поврежда сериозно двигателя. Най-често някой от клапаните влиза в буталото и блокира мотора, чийто ремонт изисква сериозни разходи.
Във всеки случай трябва да проверите в ръководството за експлоатация и поддръжка на автомобила за препоръчителния интервал за смяна за Вашия автомобил. 
Има два типа двигатели: с интерференция и без интерференция. При двигателите с интерференция ако скъсате ремъка по време на шофиране има голям шанс двигателят да бъде сериозно повреден. При двигатели без интерференция колата ще спре, но ще се ограничи по-нататъшно увреждане.
Как да разберете дали вашият двигател е със или без интерференция? Препоръчваме ви този каталог на GATES с график за смяна на ангренажен ремък. В това ръководство, двигателите с интерференция са отбелязани със звезда.
При повечето модели автомобили, ангренажните ремъци се намират в предната страна на двигателя и осигуряват синхронното задвижване на коляновия и разпределителния вал. Тази синхронизация е необходима за правното отваряне и затваряне във времето на клапаните и движението на буталата в цилиндрите на двигателя. По време на своята работа, ангренажните ремъци изминават десетки хиляди километра и през това време те не трябва да променят своята дължина и формата на зъбите да остава постоянна. Това е необходимо за правилната работа на двигателя, а също така и за намаляване на изхвърлените в околната среда вредни емисии.
Още с появяването си в края на 60-те години, ангренажните ремъци започват да изместват зъбните вериги произведени от метал. Преимуществата на тези ремъци пред веригите е че те са значително по – евтини, не е необходимо да бъдат смазвани и не на последно място, работят безшумно, за разлика от шумната работа на веригите.
Съвременните ангренажни ремъци са изработени от материали, които позволяват, висока износоустойчивост, възможност за безшумна работа и сигурна работа при все по-големите обороти развиващи сегашните автомобили. Те могат да работят при високи натоварвания, което сериозно намалява риска от скъсването им. Смяната на ангренажния ремък се извършва обикновено при 50-60 хиляди км. пробег. За по-голяма сигурност задължително трябва да се сменят и ролките.

0
Списък с най-актуалните електромобили за деца
Дървени духови инструменти и какво трябва да знаем...