Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (478 words)

Храни и билки, които да подсилят имунитета ни

През зимния сезон човек се разболява много по-често, отколкото през лятото.

През зимния сезон човек се разболява много по-често, отколкото през лятото. Почти всеки  от нас прекарва няколко настинки,  вирусни заболявания, грип или инфекции. Имунната система е подложена на постоянни атаки и организмът ни е изтощен след прекарано боледуване. През зимата човек яде по-малко пресни плодове и зеленчуци, по-малкото слънчева сетлина води до по-ниски нива на витамин Д и организмът ни е изтощен и податлив на нови болести.Затова е добре през този сезон да подсилваме имунната си система освен с имуностимулатори и мултивитамини, така и с помощта на природните билки и полезни храни. Ето няколко от тях:

ЧАЙ

Пиенето на много течности и особено чай е много важно, независимо дали човек е болен или се възстановява след тежка настинка или грип. Билковият или зеленият чай  съдържат много антиоксиданти, които са нужни на човек след прекарано боледуване. Други билки като подбел, мащерка, лайка или липа имат противовъзпалително или откашлячно действие. Шипковият чай пък съдържа много витамин Ц и е особено лековит.

ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ

Цитрусовите плодове като лимони, портокали, грейпфрути, мандарини са богати на витамин Ц, който се счита за най-мощния антиоксидант и укрепва имунитета, защото участва в обмена на някои аминокиселини. Лимоните и грейпфрутите имат и антибактериално действие, затова и хранителни добавки като ЦИТРОСЕПТ (който е направен от извлек на грейпфрутуви семки) се считат като природни антибиотици. 

ЗЕЛЕ

Без значение кой от видовете зеле, то е полезно, тъй като засилва глутатиона – един от основните антиоксиданти, който засилва имуниутета на човек.

ЧЕСЪН И ДЖИНДЖИФИЛ

Чесънът е богат на полезни вещества като цинк, манган, витамин Ц и витамин Б6. Освен това той алкализира киселинната среда, която предразполага развитието на редица болести. Хубаво е на ден да се приемат по 5-6 скилидки чесън – в млечна салата например. Ако миризмата на чесъна не ви понася, то вече в аптеките може да откриете чесън на капсули, които не предизвикват лош дъх.

Джинджифилът прочиства токсините в тялото, което може да доведе и до намаляване на излишното тегло.  Той стимулира кръвообращението и повишава температурата на тялото, което може да помогне в  предизвикване на целебно потене по време на настинки и грипове.

АНДРОГРАФИС

Андрографисът е билка, култивирана в южна и югоизточна Азия, където листата и корените ѝ още от древни времена са се използвали за лечение на инфекции. Билката има доказани антибактериални, противогъбични, антивирусни и още редица полезни ефекти. В аптеките може да намерите редица хранителни добавки, които съдържат единствено екстракт от андрографис, както и комбинирани препарати.

БОРОВИНКИ, БЪЗ, АРОНИЯ

Вички тези тъмночервени полодове са богати на антиоксиданти и успешно се борят с възпаленията. Те са и богати на желязо, калий, калций, фосфор, витамини В1, В2, С, К, и др.

МЕД И КЛЕЕВА ТИНКТУРА

Медът има антибактериално и противовъзпалително действие. Той успокоява раздразненото гърло и кашлицата.

БЪЛГАРСКО КИСЕЛО МЛЯКО

Българското кисело мляко съдържа полезната бактерия lactobacilicus bulgaricus, която нормализира чревната флора и оттам укрепва имунитета.

4
Надежден избор ли са всесезонните гуми?
Винтоверти за експерти или винтоверти за начинаещи