Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (405 words)

Как да подредим масата?

Подредена маса

С течение на времето правилата на вежливост и правилата на сервиране са се променили много. Добре подредената маса е радост и изключване от всички делнични грижи в приятна и спокойна обстановка.

Салфетки са използвали още древните римляни. По-късно те изчезват от употреба и едва в средата на XV век придобиват своята предишна роля. Дотогава функцията на салфетката се изпълнявал от краят на покривката. Той се поставял на коленете, с него се избърсвали ръцете, устата и даже носът.

Даже в XVI век в предписанията по етикет и добро поведение се препоръчвало, преди да се върне използваната лъжица, тя да бъде добре избърсана в покривката. А за секнене съветвали вместо края на покривката да се използва носна кърпа.

През миналия век стигнали до извода, че използването на салфетки от тъкан в болниците, столовете и пансионите е нехигиенично, тъй като се явяват носители на болести. Именно това става причина за широкото разпространение в XIX век на хартиените салфетки.

Днес салфетките се подбират според десена на покривката; на обяд се използват големи, за кафе - по-малки салфетки.

Имаше време, когато салфетката се загъваше по най-сложни начини - във вид на ветрило, като шапката на Наполеон и др. Това беше, когато бяха на мода плюшените тежки завеси и покривките на ресни. Сега салфетката се слага сгъната на две или на четири в дълбаката, плитката или чинията за хляб.

Ако искаме да сервираме масата по-тържествено, салфетката се слага на намиращата се отлява чиния за хляб. Под салфетката може да се сложи кифличка, филийка / парче хляб, за да бъдат под ръка на госта веднага.

Сред множеството прибори за хранене от Vertex (ножове, вилици, лъжици, щипки, лопатчици и т.н) най-употребявани са ножът, вилицата, лъжиците за супа, десерт и за чай.

Естествено е, че съдовете, в които ще се сервира храната, а също така и всички останали предмети, които се използват при яденето, трябва да бъдат безупречно чисти. Съществуват определени правила за това, как се сервира масата. Преди всичко съдовете, намиращи се на масата, трябва да бъдат разположени по права линия.

Краят на основните чинии, а също така на ножовете и вилиците достигат до ръба на масата или са на 1-2 сантиметра от него. Всички прибори се слагат под ръка; онези предмети, които ще бъдат необходими по-рано, се намират по-далеч от чинията, откъдето е по-удобно да се вземат. Чинията за хляб се поставя отляво на основната. Чинийките със салата или плодове (готови порции) се намират също отляво, но по-далеч от края на масата.

2
Секс шоп Еротика с безплатна и дискретна доставка ...
Ами, ако обувките са страхотни, но не са ваш разме...