Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (587 words)

10-те най-важни фактора, при избора на интериорна врата

interiorni-vrati-za-doma

За да изберете перфектната интериорна врата ще са Ви нужни доста време и усилия. В наши дни на пазара има голямо изобилие от най-различни модели и цени. Възможно е доста да се объркате в периода на търсенето, затова е добре да проучите добре пазара, преди да направите покупка.

 Ето и 10те най-важни фактора, които трябва да съобразите, при избора на интериорна врата:

  1. Материал. На първо място е добре да разучите от какъв материал искате да са изработени Вашите интериорни врати. Уточнете от какво имате нужда, за да решите от HDF, MDF или ПДЧ да бъдат изработени вратите.
  2. Покритие. Когато стане въпрос за покритието темата е дълга. Най-добре, на първо време, да конкретизирате на кои помещения какви врати ще се поставят. Дали да са шумоизолиращи, влагоустойчиви, с позволена видимост през тях и т.н. Има врати, които са напълно безшумни, например с PVC език на бравата. Те не издават никакъв шум при отваряне или затваряне. Това е много удобно за моментите, когато сте решили да си дадете малко почивка и не искате да бъдете обезпокоявани. Наясно ли сте, че също така има и врати с напълно непрекъснато покритие. Те са изцяло облечени и няма как да се наруши покритието, дори и някое малко дете да се заиграе.
  3. Цвят. Цветът на интериорната врата може да се съчетае с този на пода, на мебелите или на дограмата. Някой пък може да реши, че иска вратата му да се съчетае с елемент от тавана, или пък да не се съчетава с нищо. Може да е в контраст на всичко в жилището, като акцент.
  4. Дизайн. Това е следващата стъпка при избора на врати. Като за начало трябва да се съобразим с интериора в жилището. На кое помещение каква врата би подхождала – дали плътна с фрезован елемент, дали със стъкло или напълно изчистена, без никакви елементи. Спрямо големината на остъклението по вратата и самото изложение на жилището, можете да изберете колко светлина ще влиза през вратата и след това да се спрете на конкретния модел.
  5. Посока на отваряне. Тя може най-лесно да се определи спрямо големината на самото помещение. Ако е по-малко е добре да се отваря навън или ако има възможност – вратата да е плъзгаща.
  6. Влаго и водоустойчивост. Най-често за мокри помещения клиентите предпочитат алуминиева врата. Но не винаги това е единственият вариант. В днешно време на пазара има достатъчно модели, които са с влаго и водоустойчиво покритие.
  7. Дръжки. Тествайте коя дръжка Ви е най-удобна, коя пасва най-добре на ръката Ви. Може да съобразите и цвета на дръжката да е същия като на пантите или на вратата. Изберете с какво заключване да бъде вратата - със стандартен, секретен патрон или върток.
  8. Панти. Вид, брой, цвят, разположение – всичко това е от основно значение, Стандартно повечето врати имат по 3 панти, затова не е добре да избирате врата с по-малко от този брой.
  9. Производител. Разучете какво производство са вратите, на които сте се спрели. Разпитайте в шоурума за структурата на крилото и помолете да Ви покажат мостра на разрез, за да видите нагледно пълнежа отвътре. Сравнете и цветовете на различните производители, тъй като един и същи цвят, от различни производители, може да даде разлики.
  10. Търговец. Спрете се на голям шоурум с достатъчно голям брой мостри, за да имате възможност да разгледате обстоятелствено и да решите по-лесно. Разпитвайте докато не разберете всичко, което Ви интересува. Или директно кажете своите критерии и изисквания, какво точно търсите и оставете консултантите да Ви предложат вариантите за Вас.

И накрая послушайте интуицията си. Ако някой модел Ви накара да усетите, че е вашата врата - вземете я.

2
13 уникални комунистически военни машини
Къде можете да намерите евтини и красиви рокли