Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (736 words)

Кратка история на автостъклата и как можем да ги поправим сами

avtostakla

Едно малко камъче може да доведе до голяма щета – това го знае всеки по-опитен шофьор. Много често в първия момент, когато нещо се удари в предното стъкло, шофьорите не разбират какво се случва.

Едно малко камъче може да доведе до голяма щета – това го знае всеки по-опитен шофьор. Много често в първия момент, когато нещо се удари в предното стъкло, шофьорите не разбират какво се случва. Но въпреки че щетата може да е малка или дори незначителна на пръв поглед, веднага трябва да се предприемат мерки по отстраняването й. Удар от камък върху предното стъкло на автомобила, може да доведе до много по-значителни последствия. След достигането на определени размери, пукнатината вече не може да бъде поправена. Тогава трябва да помислите за ново предно стъкло.

Еволюция на автомобилните стъкла

Още първите автомобили са разполагали с прозорци от обкновено стъкло. Тъй като прозорците са били относително малки, а и скоростта на автомобила не била висока, нямало пречка да се шофира по този начин. Проблем възниквал обаче, ако предното стъкло се счупи. Големите и остри парчета от стъклото можели да доведат до тежки наранявания.

В началото на 20ти век един французин стигнал до заключението, че трябва да превърне шофирането в по-безопасно начинание: през 1909 г. химикът Едуард Бенедиктус патентовал технолоичен процес, чрез които били изработени първите ламинирани (многопластови) стъкла. Две стъкла се покриват едно след друго с желатинов и целулозен слой, след това се съединяват с помощта на целулоиден пласт, потапяйки ги в спирт и накрая се залепват едно за друго чрез хидравлична преса на висока температура. Така първото подсилено ламинирано стъкло било изработено. Минало обаче цяло десетилетие пред да влезе в употреба и да бъде монтирано за първи път на автомобил в Европа. По-предприемчиви се оказали американците. Там Хенри Форд оборудвал всички автомобили, произведени между 1919 и 1929 г. със стъклото изобретено от Едуард Бенедиктус.

Различни предпазни стъкла

До края на 1970 г. предните прозорци на автомобилите в Европа се изработвали от закалено стъкло (ESG – Einscheibensicherheitsglas). Страничните прозорци и до ден днешен са направени от такова стъкло. За разлика от нормалното незакалено стъкло, това стъкло не може да се счупи на големи прачета. Но дори и малките парченца на ESG стъклата имат остри ръбове и могат да наранят очите или кожата на пътниците в автомобила.

След 1980 г. новите коли в Германия се произвеждали изначално с монтирано ламинирано стъкло. Тези стъкла се състоели от три части. Технологията на производство наподобява тази на Бендеиктус. Само че на мястото на желатина и целулозата сега се използва прозрачно, некъсаемо фолио с което вътрешната и външната част на стъклото „се изпича“. Фолиото спомага за това при удар стъклото да не се пръсне на парчета и да нарани хората в автомобила. Чрез филото парчетата остават слепени.

Ударът от камък не остава без последствия

Въпреки цялата си стабилност дори една малка щета може да наруши това състояние – например удар от камък. Проблемът: стъклото е чупливо. Поради голямата си твърдост не може да се огъва. Ако камък удари стъклото, той не може да рикошира, защото самото стъкло не позволява пружиниране. На това място стъклото се пропуква. Заради пукнатината възниква напрежение в стъклото. Оттук нататък дори най-малкото натоварване може да я увеличи. Ако карате по неравен път или големите понижения на температурата може да доведат това една малка пукнатина да увеличи многократно размерите си.

Ако навреме обърнете внимание на стъклото и го поправите този риска намалява. Това важи само ако и щетата не е твърде голяма, пукнатината не е твърде дълга и не се намира в зрителното поле на шофьора. В противен случай трябва да смените цялото стъкло.

 

Щетите по стъклото могат да бъдат „запечатени“

Не е задължително за най-малката щета да търсите съдействие от специалист. Повечето сервизи извършват тези услуги, а на пазара вече има продукти, с които сами можете да поправите стъклото.

Първо пукнатината трябва да бъде почистена добре. Най-добре със специална течност, която слепва прахта и частиците и позволява бързо изсъхване. За попълването на пукнатините се използват различни гелове, съдържащи смола. Има различни методи за поставяне на гела. Основното е, че се работи с вакуум, така че гелът да достигне и до най-малките пукнатини на стъклото. След това поправеното място се пече с помощта на ултравиолетови лъчи, които втърдяват смолата. По време на този процес молекулите на гела изгражда устойчиви връзки с ръбовете на пукнатината. Така смолата не само попълва дупчиците, но им връща и здравината. Пукнатината продължава да се вижда, но пък няма да увеличава размера си.

1
Бетфеър - Борса за залози
Какво трябва да знаем за смяната на стандартното т...