Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (404 words)

Какво трябва да знаем за смяната на стандартното турбо

Турбината се състои от два основни елемента – турбина и компресор. Отработените газове, минавайки през турбината завъртат колелото, то представлява вентилатор, разположен в корпуса на самата турбина. Върнетето на колелото се предана на другата част на турбината – компресора. Той осигурява нагнетяване на въздуха в двигателя.

Колкото по-голямо е налягането, толкова повече въздух постъпва в двигателя. Не е добра идея безкрайно да се повишава налягането в двигателя и ако турбината „се преработва“ възниква излишна топлина, обратно налягане, което може да доведе до пропукване на корпуса на турбината, намалява срокът на служба на лагерите, възможно е теч на масло и дори повреда на двигателя. Поради това експерти съветват да не се злоупотребява с повишаването на налягането. Типични показатели са от 8 до 12-14 psi.

Смяна на стандартното турбо

Типичната модификация на турбината се състои в поставянето на по-производителен компресор и по-голямо турбинно колело. Обратният ефект от тази стъпка се изразява в намаляване на въздействието на отработените газове върху турбината, което способства за понижаването на скоростта й и като следствие понижаване на налягането в началото на цикъла на завъртане. Обикноевно и двата корпуса, както на компресора, така и на турбината, може да бъдат заменени с по-големи и да позволят да се пропуска по-голямо количество газове.

Тук е моментът да подчертаем дебело, че за всеки автомобил „оптималното“ турбо е специално подбрано от производителя. Това означава, че е налице конкретно съответствие между диаметъра на входа и изхода (на турбината и на компресора). Като правило производителят поставя еднакви размери. Освен това той подбира турбина, която предлага оптимална тяга.

Преди да пристъпите към смяна на стандартното турбо, трябва да знаете, че тази модификация мож еда провокира ефект на обратното налягане – тогава потокът от въздух започва да се движи в обратна покоса, което води до повреждане на турбинното колело.  Ако се нуждаете от надежден партньор за поддръжка на вашето турбо може да се обърнете към турбо сервиз TurboForce.

Съвременните турбини

При съвременното турбо се използва керамика. Тя има по-малка плътност, отколкота метала. По този начин се намалява инерцията и турбината се задвижва по-бързо. Повечето съвременни турбини използват сплав на основата на никела. Полезните свойства на керамиката за турбините се изразяват в подобряване на възвращаемостта до 45% и понижаване на времето за завъртане на турбината с 20%, сравнено с обичайното турбо.

От друга страна трябва да знаете, че керамичните турбини са по-предразположени към повреждане от въздействието на всякакви вредни частици, постъпващи от изпускателния колектор. Освен това са по-чувствителни към ударни натоварвания.

1
Кратка история на автостъклата и как можем да ги п...
Как да изберем подходящите джанти?
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location