Размер на шрифта: +
5 minutes reading time (1032 words)

Зачестили катастрофи, липса на знания у шофьорите

Катастрофирал автомобил - репатриране - Пътна помощ RoadHelp.bg

През последните години се забелязва доста голям растеж на катастрофи, ранени от тях и брой смъртни случаи. Като човек работещ в Пътна помощ, не мога да не отбележа това. Освен катастрофите, закъсващите по пътя от немарливост също главоломно нараства.

През последните години се забелязва доста голям растеж на катастрофи, ранени от тях и брой смъртни случаи. Като човек работещ в Пътна помощ, не мога да не отбележа това. Освен катастрофите, закъсващите по пътя от немарливост също главоломно нараства.  Това забизнеса в тази сфера би било идеално, не се отрича от никой, но за мен това не е добро. Предпочитанията за работа са в щастливи случаи, като преместване на автомобил, по повреда от ползването му, не от катастрофа. Най-тежките случаи са когато трябва да се репатрират автомобили със трагичен край на участниците в птп. Това разкъсва от всяка страна. Следващите редове ще посветя на някои констатации и съвети към идващото поколение и текущите шофьори, като имам усещането, че напоследък масата от тях са с подарени книжки, но липсата на знания и изобщо промяната на шофьорския характер днес по пътищата е опасна и опасно голяма.

Наблюдения, без да цитирам шокиращите данни на МВР, а лични:

ПТП в населено място: Най-често катастрофите са причинени от висока скорост, несъобразена нито със пътната настилка, нито със видимост в населено място. Не по-малко са причинени от пияни водачи, но като че ли напоследък поне тежките случаи намаляха.

Въпреки всичко много от зверствата са именно в населените места. Не си обяснявам, защо се шофира с висока скорост в населено място, в което отвсякъде могат да изскочат деца на пътя. Дори да са по-големи, те са невнимателни по време на игра. Близко е до сивото вещество, че трябва да се внимава. Повечето от шофьорите се вдъхновяват от Бързи и Яростни, но не се осъзнават, че в онези филми, дори при истинските гонки се правят организирани събития, като доста добре се обезопасяват от пешеходци и дори други шофьори, блокират улиците за кратко, правтя отсечката на която ще е гонката, събират се, след края на гонката се отваря улицата и така нататък. В България се мислим за богове, правим незаконни гнки, без да ни интересува дали няма да падне някой пиян от дискотека, или пияна без значение.

А да не отваряме темата за масовото подаряване, не купуване, а подаряване на книжки, дори и без да има познати и връзки. Много от шофьорите, напоследък броят им се изравнява с на дамите, вече са просто неадекватни. Едните знаят само да въртят гуми и да правят катастрофи, от които поука не си взимат. Мога да изброя десетки примери с познати, на мои роднини с по около 10 плюс години по-млади от мен. Да не говорим, колко младежи и възрастни шофират БЕЗ никога да са имали книжки или с изтекли такива.

 

Новата тенденция е масови катастрофи по магистралите. Всъщност не са често явление, но дори рядкото им щастие е с тежки и големи последици, като напоследък на дълъг път станахме и фенове на верижните, задръжни катастрофи. Най-честите проблеми по магистралите са обикновенно породени от недоспали или болни шофьори на тежкотоварни машини, и обикновенно са много тежки катастрофи с много лоши последици и чести смъртни случаи.

Все още за наша радост обаче не сме станали като американците и в колата да заспиваме от скука. Добре, че си имаме неравности, дупки и само 2 ленти на магистралата... Иначе и там щяхме да ги надминем, басирам се!

 Липсата на практически знания у младите шофьори в повечето набори от 85-ти набор до набор 2000 ( тези които скоро ще вземат или са взели вече ), а предполагам и бъдещите шофьори ще са така, е много сериозна тема. Тема която или нарочно се пренебрегва или наистина системата ни е без контрол от липсата на мозък в управлението ни. Предполагам, че е второто, липсата на мозък в държавата ни, но това е друга тематика.

 

Леките ПТП-та обикновенно случващи се през деня, са леки и самите шофьори се разминават без наранявания най-често, колите им страдат от сериозни щети. Причините са масово неспазване на СТОП, червен сигнал, неправилно изпреварване, маневра в последния момент. 

Не ми се описва това всичко в проценти, но да кажем накратко от 100 процента, 20 процента са добри шофьори, останалите 80 са потенциално опасни, т.е. врагове, какт она себе си, така и на други лоши шофьори, да не говорим за невинните които са пешеходци!

Съвет, молба и молитва:

Съмнявам се, че някой някога ще прочете статията, а дори и да я прочете и да е един от потенциалните злодеи на пътя, надали ще се замисли, когато му стане кеф да прави простотии. Тъжен, грозен факт, но както всичко останало в България, си е факт, който надали ще бъде променен..... Не и тоя живот на тая планета.

Въпреки всичко, се надявам, съветвам и моля. Бъдете внимателни шофьори! Не бързайте, не изпълнявайте шефските наредби и си търсете правата, ако ви насилват да шофирате опасно! Не забравяйте, има деца по пътя, в колите, в автобусите! Има семейства! Както вашите родители искат да сте живи и здрави, така и другите искат! Всеки иска да живее, ценете чуждия живот, вие не го притежавате, никога не сте го притежавали! Нямате право да решавате съдбата на други! Надали бихте искали, някой като вас да реши по същия начин ВАШАТА лична съдба. А ако имате семейство замислете се, да не описвам в подробности, всеки има въображение за въпроса '' Какво ако ?! ''

Моля ви, карайте внимателно, бъдете колегиални, малки грешки всеки прави, но ако се спазва скорост и дистанция, няма да имат последствия за никого!

Надявам се държавата да се самосезира и да поеме контрол над органите подаряващи книжки. Поне в това отношение по обучение и т.н. по Бай Тошево време имаше възпитание и кадрите бяха качествени. НЕ случайно и до ден днешен същите тези възпитаници са още добре приети дор ив чужбина професионални шофьори! Но дори едновремешните любителски книжки, бъдещите шофьори са били обучавани качествено! Има нужда от това. Защо вместо да сме първи с примери за добро в цял свят, България гони първи места по лоши ''табаети''!

 Приключвам тази тема с надежда, за един по-добър свят, лишен от злоба.

Искащите да изпуснат адреналин, нека го правят на писти, на безлюдни пътища и щом желаят опасности, само те да са, но не и други!

2
Да предпазим фасадата с шипове против птици
Дрехи за бременни и влиянието им от световните мод...