Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (533 words)

Най-популярните видове течни горива, използвани от автомобилите

С изключително бързо развиващите се темпове на растеж и технологични открития никого няма да учудим ако кажем, че съвсем скоро превозните средства ще бъдат задвижвани, освен от добре познатите ни течни горива като бензин и дизел, газ, метан или ток и от водород.

С изключително бързо развиващите се темпове на растеж и технологични открития никого няма да учудим ако кажем, че съвсем скоро превозните средства ще бъдат задвижвани, освен от добре познатите ни течни горива като бензин и дизел, газ, метан или ток и от водород. Доколкото е известно все още се работи върху производството на водородни двигатели, които ще бъдат много по-екологични и икономични, но докато това стане реалност ще минат още доста години, през които потребителите ще продължат да използват конвенционалните течни горива.

Най-голям е процента на автомобилите задвижвани от бензин, след това са тези с дизелово гориво, газ, метан и на последно място за сега са електромобилите, тъй като цената на самото превозно средство все още е висока, а изминатите километри с едно зареждане са около 100-200 км.

И все пак нека разгледаме малко по-подробно различните горива, благодарение на които се задвижват нашите автомобили.

 • Бензин
  Както вече казахме това е най-масовото гориво, с което биват задвижвани автомобилите. Някои от специфичните предимства на автомобилите, които използват бензин са бързо старт и ускорение, тиха работа на двигателя и лесно изгаряне. Това гориво е леснозапалимо, заради силно летливите бензинови пари, които при контакт с пламък веднага се възпламеняват.
 • Дизелово гориво
  Другия вид течно гориво, което масово се използват е дизеловото гориво. То намира широко приложение в много производства, използва се за задвижване на леки и товарни автомобили, в градския транспорт, земеделието, както и за отопление. Дизеловите двигатели притежават по-добра горивна ефективност и са по-издръжливи от бензиновите. Освен това дизела не толкова лесно възпламеним, както бензина.
 • Биодизел
  Това е вид дизелово гориво, което обаче съдържа 10% био компоненти, което спомага за отделянето на по-малко вредни емисии. Биодизелът може да бъде направен от рапица, палмово масло или дори да се използва олиото от фритюрника.
 • Газ (Пропан бутан)
  Това е третия вид гориво, което масово се използва за задвижване на автомобили. Една от основните причини е по-ниската му цена и именно поради тази причина все повече хора поставят газови уредби на своите бензинови автомобили. Колите задвижвани с газ имат по-бавен старт и ускорение, но за сметка на това са по-икономични.
 • Метан
  Това е друг тип гориво, което все повече хора преоткриват. За разлика от газта метана се нужда е от по-тежки бутилки и е обществена тайна, че колите с метанови бутилки по-често сменят амортисьори или имат проблем с окачването. Въпреки това, колите задвижвани с метан са много по-икономични и отделят много по-малко вредни емисии.
 • Ток
  Напоследък все повече се набляга и на електромобилите, които не използват течни горива, тъй като те са разработени по иновативна технология, при която техния двигател бива задвижван от акумулаторна батерия. Сами се досещате, че тези автомобили са много по-екологични и безшумни. Въпреки това те продължават да се усъвършенстват, най-вече откъм капацитет на батерията, защото към днешна дата с едно зареждане подобен автомобил може да измине средно между 100 и 200 км.

В почти всички бензиностанции може да откриете горе изброените горива с малки изключения. Повече за предлаганите видове течни горива по бензиностанциите можете да откриете на https://dieselor.bg/горива/течни-горива.

4
Как да нанесете полирана венецианска декоративна м...
България на водещо място по спа курорти и дестинац...