Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (538 words)

Как да изберете правилния винт

Винтът е един от най-простите и мощни инструменти, изобретени някога от човека.

Винтът е един от най-простите и мощни инструменти, изобретени някога от човека.

Винтът е спираловиден, цилиндричен крепежен елемент, чиято основна функция е да свързва отделните елементи. За разлика от пироните, можете лесно да ги изваждате и да ги използвате повторно. Повечето са изработени от стомана, месинг, или алуминий, но също така ще видите специални винтове, излят от пластмаса или найлон.

 Видове винтове:

 Типът винт обикновено получава името си от типа на главата му.

 Най-често срещаните типове винтове са:

 •  С плоска глава - използва се за прости и базови свързвания, като поставяне на лицева плоча в електрически контакт.
 •  С Филипс глава - обикновено се използва за уреди, машини, панти и друг хардуер.
 •  Със Звездообразен, квадратен и шестостранен винт - този тип винтове се използват предимно в строителната и машинната промишленост, защото по-ефективно използват въртящия момент. Те също така са по-рядко срещани и поради това се използват за някои потребителски продукти, като обикновено имат за цел да обезсърчат хората да ги разглобяват.

 

Употреба и размери на главите:

 Вторият признак, по който се различават винтовете е и материалът, от който е направен винта (като дърво, ламарина, или гипсокартон) и формата на главата му. Най-често срещаните са:

 •  Винтове с плоска глава (винтове за дърво)
  Главата им е с плосък връх, позволяващ тя да бъде закачена в заострен отвор с глава, поставена под дървената повърхност. Дървените винтове имат груб нарез и резбата не върви до главата на винта. Винтове като тези често се използват при работа с мебели.
 • Машинен винт
  Тези видове винтове често са с плоска форма на главата и са с леко заоблени страни. Нишките са по-фини от тези на винтове за дърво и са резбовани по цялата дължина на винтовия вал.
 • Винтове с цилиндрична глава
  Тези винтове изглеждат почти като полукръг отстрани и обикновено се използват при производството на автомобили, или в захранващото оборудване.

 

Размери

 В допълнение към вида на движението и предназначението, винтовете също се идентифицират и по дължина в сантиметри, както и размера и габарита на нареза, или колко близо са нарезите помежду си. Нарезите на винтовете за дърво са по-отдалечени от тези на машинните винтове; това е необходимо, за да могат винтовете да навлязат в дървото и да го „захапят“, а не просто да се действат на принципа на свредлото.

 

Как да изберем

 Първо, важно е да знайте какъв е материала на мястото, в което възнамерявате да завинтвате. Винтовете се етикетират според тяхната употреба. Ако например искате да създадете къщичка за птици, ще ви трябват винтове за дърво и т.н. Помислете и за дебелината на материала, към който ще свързвате вашия крепежен елемент, като от това ще зависи и размера на винта, който ще трябва да закупите. В каталога на КАМ-04 на https://kam04bg.com/винтове Ще откриете богат каталога с различни видове винтове, които ще ви помогнат да направите желаното скрепване.

 

Съвети и препоръки.

 Дървото има тенденция лесно да се разделя, когато вкарвате в него винт. Предварително пробийте дупка, която да е малко по-тясна от дебелината на винтовия вал, и вкарайте винта в нея.

Покрийте нареза с обикновен сапун, преди да го вкарате в дървото. Сапунът действа като смазка и ще намали триенето, когато винтът започне да прониква, което означава по-малко усилия и за вас.

 

2
България на водещо място по спа курорти и дестинац...
Избор на гримове и козметика за суха кожа