Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (443 words)

Как да изберем правилната книга?

Има някои любители на четенето, които рано или късно прочитат всичко, което е попаднало в полезрението им и не знаят с какво да продължат.

Има някои любители на четенето, които рано или късно прочитат всичко, което е попаднало в полезрението им и не знаят с какво да продължат. Други пък просто не могат дълго време да открият своят жанр книги и затова опитват какво ли не. Независимо каква е вашата причина да не намирате подходяща за вкуса си книга, в тази статия ще ви дадем няколко лесни съвета, които да ви помогнат в избора.

Преди всичко е добре да си зададете няколко въпроса, на които ви съветваме да си отговорите честно. Какъв основен жанр книги ви харесва да четете най-много? Може би фантастика, приключенски, мистерии, научна литература, историческа? Какви автори предпочитате? Може да разгледате други книги на харесва ни от вас автори, шансът да намерите нещо интересно е голям. Има ли някои конкретни нови книги, които сте искали да прочетете, но поради една или друга причина все още не сте? Ако има такива – може да заложите на тях, след като веднъж са попаднали в полезрението ви, вероятно са ви грабнали с нещо. Има ли някоя поредица от книги, за която сте чували, но все още не сте прочели? Ако да, можете да започнете само с първата книга и ако ви грабне, да довършите цялата поредица – това ще ви осигури четиво за дълго време. Отговаряйки на тези и други подобни въпроси сами ще си помогнете в избора на следващата, а защо не и на следващите няколко книги.

Друг вариант, ако сте прекалено объркани и не знаете какво искате, е просто да поискате препоръки от приятели и познати. Най-добре е да ви препоръчват книги хора, които четат доста и имат сходни с вашите интереси, така шансът препоръчаната книга да ви допадне е най-голям. Разбира се, вие самите решавате от кого да вземете препоръки и от кого не. А ако сред вашите приятели и познати няма запалени читатели, не унивайте, защото има и друг вариант. Въпреки че в днешно време все по-малко хора предпочитат библиотеките, не забравяйте, че там винаги има библиотекар, който вероятно е прочел доста книги и може да ви препоръча не една или две от раз. Просто отидете и попитайте, а ако харесвате библиотеките, защо пък да не си направите междувременно и членска карта и да си взимате книгите направо от там, вместо да ги купувате. В случай, че предпочитате да добавяте книги към личната си колекция или просто библиотеката не е вашето място – в големите книжарници и магазини за книги продавачите също са на „ти“ с литературата, която продават, затова можете да поискате съвет за книга и от тях.

2
Как да изберем правилният антифриз за зимно шофира...
Как да засадите зеленчукови сортови семена на откр...
 

Коментари (0)

There are no comments posted here yet

Оставете вашите коментари

Posting comment as a guest. Sign up or login to your account.
прикрепени файлове (0 / 3)
Share Your Location