Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (443 words)

Как да изберем правилната книга?

Има някои любители на четенето, които рано или късно прочитат всичко, което е попаднало в полезрението им и не знаят с какво да продължат.

Има някои любители на четенето, които рано или късно прочитат всичко, което е попаднало в полезрението им и не знаят с какво да продължат. Други пък просто не могат дълго време да открият своят жанр книги и затова опитват какво ли не. Независимо каква е вашата причина да не намирате подходяща за вкуса си книга, в тази статия ще ви дадем няколко лесни съвета, които да ви помогнат в избора.

Преди всичко е добре да си зададете няколко въпроса, на които ви съветваме да си отговорите честно. Какъв основен жанр книги ви харесва да четете най-много? Може би фантастика, приключенски, мистерии, научна литература, историческа? Какви автори предпочитате? Може да разгледате други книги на харесва ни от вас автори, шансът да намерите нещо интересно е голям. Има ли някои конкретни нови книги, които сте искали да прочетете, но поради една или друга причина все още не сте? Ако има такива – може да заложите на тях, след като веднъж са попаднали в полезрението ви, вероятно са ви грабнали с нещо. Има ли някоя поредица от книги, за която сте чували, но все още не сте прочели? Ако да, можете да започнете само с първата книга и ако ви грабне, да довършите цялата поредица – това ще ви осигури четиво за дълго време. Отговаряйки на тези и други подобни въпроси сами ще си помогнете в избора на следващата, а защо не и на следващите няколко книги.

Друг вариант, ако сте прекалено объркани и не знаете какво искате, е просто да поискате препоръки от приятели и познати. Най-добре е да ви препоръчват книги хора, които четат доста и имат сходни с вашите интереси, така шансът препоръчаната книга да ви допадне е най-голям. Разбира се, вие самите решавате от кого да вземете препоръки и от кого не. А ако сред вашите приятели и познати няма запалени читатели, не унивайте, защото има и друг вариант. Въпреки че в днешно време все по-малко хора предпочитат библиотеките, не забравяйте, че там винаги има библиотекар, който вероятно е прочел доста книги и може да ви препоръча не една или две от раз. Просто отидете и попитайте, а ако харесвате библиотеките, защо пък да не си направите междувременно и членска карта и да си взимате книгите направо от там, вместо да ги купувате. В случай, че предпочитате да добавяте книги към личната си колекция или просто библиотеката не е вашето място – в големите книжарници и магазини за книги продавачите също са на „ти“ с литературата, която продават, затова можете да поискате съвет за книга и от тях.

2
Как да изберем правилният антифриз за зимно шофира...
Как да засадите зеленчукови сортови семена на откр...