Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (494 words)

Как да използваме дискова брана

Независимо дали живеете във ферма, или имате голям двор, дисковия плуг е безценна част от планирането и обработката на вашата градина. По-често наричан дискова брана, този инструмент разбива и смесва почвата, за да подготви участък от земя за засаждане.

Независимо дали живеете във ферма, или имате голям двор, дисковия плуг е безценна част от планирането и обработката на вашата градина. По-често наричан дискова брана, този инструмент разбива и смесва почвата, за да подготви участък от земя за засаждане. Тя елиминира големи буци от почвата, както и всяка растителност, останала от стари насаждения. Дисковите плугове обаче не са самозахранващи се. Ще имате нужда от ATV, или трактор с четири задвижващи колела, за да издърпате браната. С правилните дискове и правилната подготовка, дисковата брана прави засаждането на новата градина по-лесно и вашата почва по-гостоприемна за нова растителност.

Анатомия на дисковите брани

Основната им конструкция е относително проста. Рамката включва няколко реда от режещи стоманени дискове. Стандартно дисковите брани могат да включва в себе си един, или два къси реда. Някои големи прикачни дискови брани имат три, или повече, много по-големи редове дискове. Дисковете са вдлъбнати и подредени в групи от двете страни на един ред дискове. Тези групи са под ъгъл един от друг, за да оптимизират смесването и разграждането на почвата. Ако погледнем отгоре, формата прилича на "X." Вдлъбнатата природа на диска осигурява по-добро смесване на почвата.

Някои дискови брани ви позволяват да промените ъгъла на редовете с дисковете, давайки ви по-голям контрол върху това колко фина, или груба да бъде почвата, когато започнете да работите с плуга. Колкото по-наклонени са редовете, толкова по-фино е разрязаната почва. За да постигнете все по-фина смес, помислете за преминаване през почвата с верижна брана (грапа) след използване на дискова брана.

Изборът на размера на остриетата

Друг ключов фактор за вашата дискова брана са самите дискове. Стоманените дискове издържат много години, когато се поддържат правилно. Колкото по-големи са дисковите остриета, толкова по-фина е обработката и толкова по-дълбоко проникват те в почвата. Въпреки това, по-дълбокото и по-фино рязане изисква повече мощност от вашия трактор, при процеса на издърпването на плуга, така че имайте предвид и това при избора на дискова брана за вашата градина. Стандартните размери на остриетата на браните са 35 см, 40 см, и 45 см., но те дори могат да използват остриета, които достигат до 130 см.

Брануване на почвата

Първо, определете най-доброто време за подготовка на почвата за засаждане. Най-подходящият момент за това непосредствено преди засаждането, за да се сведе до минимум ерозията на почвата. Въпреки това, много по-големи ферми предпочитат да обработват почвата след прибиране на реколтата през есента, особено при наличието на климат, които предоставя голямо количество пролетни валежи. Потърсете повече информация за сезона за засаждане във вашия регион за повече информация за най-доброто време за подготовка на почвата.

Ако пък все още не сте се сдобили с дискова брана, то не губете време, а изберете подходящия за вас модел от https://mass.bg/брани, където всички продукти са с гарантирано високо качество и ефективност при работа.

2
Как да засадите зеленчукови сортови семена на откр...
Как да изберете ламиниран паркет за вашия дом: Кра...