Размер на шрифта: +
4 minutes reading time (805 words)

Как да изберете ламиниран паркет за вашия дом: Кратко ръководство

Как да изберете ламиниран паркет за вашия дом: Кратко ръководство

Ламинираните подови настилки са едно от най-големите подобрения в жилищния интериор през последните 50 години. Те са евтини издръжливи, но може би най-голямото им предимство е, че се инсталират само с помощта на няколко инструмента. Различните видове се сглобяват много лесно, като се съединят дъските, без да е необходимо лепило или допълнително закрепване.

Ламинираните подови настилки са едно от най-големите подобрения в жилищния интериор през последните 50 години. Те са евтини издръжливи, но може би най-голямото им предимство е, че се инсталират само с помощта на няколко инструмента. Различните видове се сглобяват много лесно, като се съединят дъските, без да е необходимо лепило или допълнително закрепване. Всъщност най-важно е правилният избор на ламиниран паркет за вашето жилище, за това ние ще ви помогнем с няколко съвета.

Видове ламиниран паркет:
Има два вида ламиниран паркет. И двата вида ще бъдат доставени до вашия дом в опаковки от дъски за сглобяване с дебелина около 0.64 см. Разликата между тях е, че:

 1. Трислойният паркет е изработен от слоеве истинско дърво залепени заедно като всеки от тях е залепен перпендикулярно на този под и над него, за да се осигури по-добра стабилност. А най-горният му тънък слой е от висококачествена твърда дървесина с акрилно покритие.
 2. Пластмасовият ламинат е напълно изкуствен. Със слой меламин на дъното, с наситен със смоли център от дървесни влакна и отпечатана най-отгоре дървесна шарка защитена от слой твърда пластмаса.

Трислойният паркет е предназначен за хората, които предпочитат естествения дървен материал, но имайте предвид, че цената му е около два пъти по-висока, отколкото тази на пластмасовия.Тънкият му слой от истинска дървесина го прави по-чувствителен към вдлъбнатини, драскотини и оцветяване, но за разлика от пластмасовите ламинирани подови настилки, той може да бъде подновен до три пъти с внимателно шлайфане и пребоядисване. Поради това продължителността на живота му е по-голяма отколкото тази на пластмасовия, стига да не го полагате в зони с високо износване и влага.

Ако планирате да продадете къщата си след няколко години, имайте предвид, че купувачите могат да платят повече за паркета от истинско дърво.

Пластмасовите ламинирани настилки са предназначени за хора, които искат подовете им да изглеждат като дървени, но повечето от помещенията им са с високо ниво на експлоатация и влажност. Благодарение на външните и вътрешни пластмасови елементи се постига изключителната им издръжливост. Те издържат на влага, нокти от домашни любимци много по-добре отколкото трислойния паркет. Производителите са извървели дълъг път в своето развитие, за да направят дървесната шарка толкова реалистична. Повечето хора дори не могат да разпознаят, че пластмасовите ламинирани настилки не са изработени от истинско дърво.

 • Не забравяйте LV подовите настилки!
  Ламинираните подови настилки не са единствените, които предлагат издръжливост и лекота на монтажа. Такава е и луксозната винилова настилка (LV). Има два вида луксозни винилови настилки:Луксозна винилова настилка, която наподобява керамична плочка (LVT)Луксозна винилова настилка, наподобяваща дърво (LVP).И двата вида са изключително устойчиви, полагат се лесно и са напълно водоустойчиви. Гъвкавостта на луксозния винил го прави чудесен избор за неравни подови повърхности.
 • Не забравяйте подложката!
  Всички ламинирани подови настилки се нуждаят от пяна. Не го пропускайте! Подложката предотвратява натискането на подовата настилка към пода докато вървите по него и го прави малко по-мек. Също така благодарение на нея дъските се полагат по-лесно, тъй като тя изравнява малките несъвършенства. Някои подложки разполагат със самозалепваща се лента и така по-лесно се присъединяват редовете един към друг, а към други се поставя отделна лента. Бъдете внимателни и си купете каквито инструменти са ви необходими или просто се обърнете към специалист, който монтира избрания от вас ламиниран паркет.
 • Изберете финиш, според начина ви на живот, а не според това, как той изглежда.
  Ако водите спокоен живот изберете, който стил подова настилка желаете. Но ако вашия живот е по-динамичен с деца, домашни любимци и много посетители то бъдете много внимателни с вашия избор. Подовете с различни видове дървесни шарки и покритие с нисък гланц ще изглеждат много по-добре, много по-чисти и ще издържат много по-дълго от подова настилка с лъскав монолитен шаблон.
 • Избягвайте широките дъски, освен ако пода ви не е перфектен
  Когато купувате подова настилка упътванията на етикета ѝ ще ви помогнат да се ориентирате, какво е допустимото количество неравности на пода ви. По неравномерния под по-широките дъски ще бъдат по-трудни за захващане, крайните фуги няма да бъдат равни една с друга и ще има повече празнини под дъските, които ще усещате, когато ходите по него. Така че, ако повърхността, върху която ще поставяте ламинираната подова настилка е доста неравна, най-добре е да се спрете на такава с по-тесни дъски и да бъдете особено внимателни при нанасянето на подложката под нея.

Сега, след като сте наясно с различните видове паркети предлагани на пазара, а също и за нещата, които трябва да имате предвид, то вече можете да преминете към избор на вашия нов паркет на https://leros.bg/продукти/паркети. В каталога на Лерос ще откриете богато разнообразие от различни видове естествени трислойни или ламинирани паркети с отлично качество и на атрактивни цени.

2
Как да използваме дискова брана
Какво да правим след вадене на зъб или стоматологи...