Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (607 words)

Какво да правим след вадене на зъб или стоматологична операция

Какво да правим след вадене на зъб или стоматологична операция

След като са ви извадили един или повече зъби, ще се стараете да направите всичко възможно, за да излекувате мястото по-бързо и качествено. Екстракцията на зъб не е болезнена, но възстановителния процес след това, особено при вадене на мъдрец, може да причини дискомфорт, дори силна болка, която трае с дни.

След като са ви извадили един или повече зъби, ще се стараете да направите всичко възможно, за да излекувате мястото по-бързо и качествено. Екстракцията на зъб не е болезнена, но възстановителния процес след това, особено при вадене на мъдрец, може да причини дискомфорт, дори силна болка, която трае с дни. Попитахме д-р Леонид Николаев от дентална клиника "България дент" как трябва да постъпим, за да премине по-леко този период и да ускорим възстановителния процес. Ето какво ни сподели той:

Стъпки в първият ден след операцията

Напълно нормално е в продължение на няколко дена мястото да бъде по-чувствително и болезнено. В повечето случаи е достатъчно само облекчаване на болката, за да се намали дискомфорта.

  1. Започнете да приемате обезболяващи веднага след интервенцията. Не чакайте болката да се увеличи. Обичайните болкоуспокояващи, които можете да използвате са ибупрофен или кетопрофен (някои продукти с кодеин допълнително облекчават болката). Консултирайте се с вашия зъболекар кои болкоуспокояващи са подходящи за вас. В случай на непоносимост, вашият стоматолог ще ви препоръча алтернатива. Избягвайте аспирин, тъй като той разрежда кръвта и може да предизвика кървене. Консултирайте се с вашия зъболекар или фармацевт, ако чувствате, че ви трябва нещо по-силно.
  2. Приберете се у дома и си осигурете почивка поне 12 часа. Ако искате да си легнете, както и през първата нощ след операцията или ваденето на зъба, дръжте главата си повдигната с възглавници.
  3. Не се навеждайте или не вдигайте тежко в продължение на 2-3 дни.
  4. Ако все още се чувстват схванат 6 часа по-късно, се свържете с вашия зъболекар или стоматолог! В рамките на 24 часа, стоматологът може да инжектира стероиди в областта на нерва, който може да помогне за намаляване на подуването или за ускоряване на възстановяването.

Вашият стоматолог трябва да ви обясни как да контролирате кървенето. Обикновено, се слага марля на мястото и вие трябва да я притискате известно време. Трябва да сменяте марлята на всеки 30 до 45 минути, в зависимост от размера на кървенето.

ВНИМАНИЕ: Някои хора се паникьосват от количеството кръв. Спокойно, малко количество кръв се смесва с по-голямо количество слюнка, а това придава по-голяма драматичност! Много от зъболекарите ще ви дадат марли за вкъщи с вас, но можете да си купите и предварително. Сгънете чиста марля, достатъчно дебела, за да можете да притиснете със зъби, след това навлажнете и поставете директно на мястото на екстракция. Дръжте марлята здраво там за около половин до един час. Ако не спре кървенето, навлажнете пакетче чай с вода и го сгънете наполовина, захапете го в продължение на 30 минути ( таниновата киселина в черния чай помага за спиране на кървенето). Ако все още кърви обилно след един-два часа, свържете се с вашия стоматолог.

Не трябва да се изплаквате устата през първите 24 часа, но след този първоначален период, вие трябва внимателно да плакнете по 4 пъти на ден с топла солена вода (1 чаена лъжичка сол в чаша топла вода). Изплаквайте след всяко хранене и лека закуска, като се уверите, че водата премахва всички парченца храна около мястото, където липсва зъб.

Придържайте се към течна или мека хранителна диета за първия ден или два. Това включва супи, кисело мляко, плодови шейкове, картофено пюре и др. Добавка от витамин С може също да бъде полезна. Избягвайте пикантни храни, топли и газирани напитки в продължение на 3-4 дни, за да се предотврати дразнене и изгаряния.

Спазвайки тези основни съвети, няма да имате усложнения след ваденето на зъба.

6
Как да изберете ламиниран паркет за вашия дом: Кра...
Как да открием качествени парфюми тестери на изгод...