Размер на шрифта: +
3 minutes reading time (525 words)

Мебелите – странни и интересни факти за тях

Холандският проектант на мебели Марио Филипон обича да създава мебели във формата на женско тяло, при това с такава точност, че мебелите да са способни на очароват наблюдателя, както това правят красивите жени.

Холандският проектант на мебели Марио Филипон обича да създава мебели във формата на женско тяло, при това с такава точност, че мебелите да са способни на очароват наблюдателя, както това правят красивите жени. И така, Филипон извайва шкафове, столове, бюфети, секции и др мебели, които изглеждат като женски тела или като отделни части на женско тяло. При това някои от сериите мебели, които произвежда холандеца, имат подчертано еротичен характер и са подходящи за използване в пийп-барове и нощни заведения, в които не се допускат тийнейджъри под 18 годишна възраст. Разбира се, дизайнера има много почитатели и сред богатите колекционери и любители на подобен род творчество, които си поръчват шкафове с огромни женски гърди и маси и столове с женски крака.

През последните години разпространение получиха особен вид мебели и интериор, които правят помещенията да изглеждат като сцена на кърваво масово убийство – масите, другите мебели и подовете в стаите изглеждат така, сякаш касапи са упражнявали занаята си върху тях. От мебелите се стичат кърваво червени струйки, наподобяващи кръв, по пода се виждат локви кръв, а стените са изцапани с кървави отпечатъци от ръце. Особено зловещо изглеждат баните в такъв стилно обзаведен апартамент – ваните и местата около душа изглеждат така, сякаш току-що в тях е било изклано цяло семейство. Но и за такъв стил интериор се намират немалко клиенти.

Трябва да подчертаем, че, колкото и невероятно да звучи, в България също има компании, които могат да възпроизведат по поръчка всеки клиентски каприз, включително и, меко казано, нестандартни мебели като описанието по-горе. Мебели Бургас произвежда по поръчка всички видове и стилове мебели – от евтини кухненски гарнитури от пресовани плоскости, до сложни мебели, подобни на дървени скулптури, изработени от масивно дърво.

В интернет може да се намери интересна статистика относно това колко харчат за мебели отделните нации. Например във Франция се харчат средно 202 евро на човек за мебели годишно. Германците харчат повече за мебелировка – почти 300 евро на човек годишно. В Русия почти не купуват мебели – разхода на човек за мебелиране е едва 16 евро годишно. Статистиката показва също, че почти една трета от всички мебели, които се поръчват в Европа, са дървени мебели, предназначени за холовете и всекидневните. На второ място по популярност са меките мебели – 22% от всички поръчки. Трето място заемат кухненските мебели – 17% от всички поръчки. Мебелите за спални са с дял от 15%. Най-малък е делът на детските мебели. Повечето практични европейци не купуват малки кревати, при условие, че след броени месеци или след година детето вече няма да се побира в тях. Затова поръчките на детски мебели са едва 3% от общия обем поръчки на мебели.

Най-старите мебели в света са открити в гробници в Египет – това са изработени с изключително майсторство скринове, маси и столове от абаносово дърво, с мебелен обков от слонова кост и тюркоаз. Удивително е, че сред древните мебели има дори сгъваеми столове, както и табуретки, чиито крачета са оформени като животински крака с лапи и копита.

2
Ревю на фурни за вграждане: Bosch HBG633NB1, Bosch...
Физиотерапия - чудесно решение за бързо възстановя...