Размер на шрифта: +
2 minutes reading time (447 words)

Как да поддържаме скални кътове и алпинеуми?

Как да поддържаме скални кътове и алпинеуми?

Скалните кътове и алпинеуми са специфични в много отношения. На първо място, те са изключително трудни за изграждане. Ако си мислите, че е лесно да бъдат създаени, тогава много се заблуждавате.

Скалните кътове и алпинеуми са специфични в много отношения. На първо място, те са изключително трудни за изграждане. Ако си мислите, че е лесно да бъдат създаени, тогава много се заблуждавате.

Разбира се, всеки може да създаде алпинеум у дома, но въпросът е и в това той да изглежда наистина добре. След като е решен проблемът с изграждането идва обаче един много важен въпрос - кой и как ще го поддържа.

Поддръжката на един скални кътове и алпинеуми е много по-сложна, отколкото мо жете да си представите. За да се запази естетичният външен вид обикновено се налага да се вложат повече усилия, като за целта е необходимо и човекът да притежава известен опит и умения.

Обикновено за поддържането на един аплпинеум се ангажира фирма. Това може да бъде на абонаментен принцип или пък да се прави еднократно. Като изборът е във вашите ръце.

Но кое прави скалните кътове трудни за поддържане и защо повечето хора прибягват до използването на професионални услуги в тази област? Това ще видим на следващите редове.

Подхранването с фертилайзери…

Подхранването с фертилайзер е част от поддържането на всяка градина. При алпинеумите обаче то се прави по различен начин. Освен това, предвид преобладаващата скална покривка, се използват и различни препарати, които да могат да подхранят най-добре мястото при определените условия.

Ако използвате правилните продукти и методика, вашият домашен скален кът или алпинеум ще може да се покрие с гъста и добре изглеждаща растителна покривка, която да го направи още по-екзотичен.

Подстригването…

Подстригването е много важен момент от грижата за алпинеума. Ако не се възползвате от услугите на фирма, за вас тази работа може да се окаже доста трудна.
Ако обаче решите да се заемете сами с това, редно е да знаете, че през най-горещите дни от годината не бива да режете тревата по алпинеума много изкъсо, защото камъните се нагряват повече от пръстта и ако подстрижете тревната покривка твърде къса има риск растението да изгори от нагорещените камъни наоколо.

Почистване на сухите треви...

За да изглежда вашият алпинеум съвсем свеж и без изсъхнали стръкчета, той трябва да се почиства. Това става със специална техника, като можете едновременно да се избавите от сухата трева и да подхраните почвата на мястото с подходящ фертилайзер.

Предпазването от паразити…

При алпинеумите има завишен риск от поява на кърлежи, защото те могат да се крият между камъните по земята. Освен това, много лесно могат да се задържат семена на плевели, а също така много насекоми могат да снесат яйцата си там. Ето защо поддръжката е от много голямо значение.

1
4 недостатъка при кварталните автосервизи
Правилният начин за избор на раница